Film

Krvava nedjelja – Bloody Sunday [Zlatni medved – 2002]

Bloody Sunday (sh. Krvava nedjelja) je britansko-irski igrani film snimljen u režiji Paula Greengrassa i premijerno prikazan početkom 2002. godine.

Originalno zamišljen kao televizijski film, temelji se na knjizi ”Eyewitness Bloody Sunday Dona Mullana, sjevernoirskog aktivista koji je u njemu opisao vlastito iskustvo prilikom incidenta poznatog kao Krvava nedjelja, kada su 1972. godine za vrijeme sjevernoirskog sukoba britanski vojnici otvorili paljbu na učesnike mirnih demonstracije za ljudska prava interniranih katolika.

Bloody Sunday, napravljen dvije godine nakon početka velike istrage koju je povodom tih događaja bila pokrenula britanska vlada, odnosno njegove 30. obljetnice. Isticao se inzistiranjem na realizmu. Premijerno je prikazan na Sundanceu, a potom na Berlinskom festivalu, gdje je osvojio Zlatni medvjed. Greengrass je zahvaljujući ovom filmu stekao veliki ugled te nastavio karijeru u Hollywoodu, postavši specijalist za akcijske filmove temeljene na istinitim događajima.

Nedugo nakon premijere Bloody Sunday, u Britaniji je prikazan televizijski film pod naslovom Sunday, koji prikazuje iste događaje.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.