Anatomija Fenomena

Majstor tišine – Safet Sušić [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Safet Sušić
1955, Jugoslavija
Klubovi: Sarajevo, Pari Sen Žermen, Red Star

Sušić je najbolji igrač FK Sarajeva i najbolji igrač grada Sarajeva svih vremena. Odigrao je za ovaj tim 219 utakmica i postigao 172 gola. Vrlo mlad preležao je tešku upalu zglobova. Nije bilo sigurno da li će moći više da se bavi fudbalom. Imao je nameru da dođe u Partizan, na poziv Biće Mladinića, ali je ostao u Sarajevu u poslednji čas. To mu nikad nisam oprostio. Partizan bi sa Sušićem imao evropski tim.
Prešao je u Pari Sen Žermen 1983. i osvojio Kup i prvenstvo Francuske. Bio je proglašen za najboljeg (stranog) igrača Francuske.
Na prvoj utakmici za reprezentaciju protiv Mađarske dva puta je bio strelac. Italijanima je u Zagrebu, 6. juna 1979. dao tri gola, nedelju dana kasnije tri gola je dao Argentini u Beogradu 13. juna.
Igrao je na Svetskom prvenstvu u Španiji. Sušić je mogao biti među zvezdama tog turnira, ali Jugoslavija nije mogla dalje od prvog kruga zato što je tu odličnu Sušićevu generaciju kao trener predvodio Miljan Miljanić. Ta ekipa je igrala kukavički i pogrešno.
Na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990, reprezentacija je izgubila penalima od Argentine. Nadigrala je Argentinu, igrala je sa deset igrača od 17. minuta, Maradona je bio promašio penal, Savićević tri šanse u produžetku. I jednu Sušić. Jugoslavija je zaslužila da igra u polufinalu.
Poslednju utakmicu za Jugoslaviju Sušić je odigrao protiv Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Pobedio je tim Safeta Sušića sa 2:0. Nisu dozvolili Jugoslaviji da igra na Prvenstvu Evrope iako je imala najbolji rezultat u kvalifikacijama. Iako su naši fudbaleri otputovali u Dansku. Vraćeni su kao poslednji probisveti. Danska je zamenila Jugislaviju i postala prvak Evrope.
Kako je dobro i kako časno igrala ta ekipa zaverenika u Italiji. I kako je mudro vodio Ivica Osim. Na dresovima tih mladića pisalo je BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA.
Taj tim nije imao nikakvu podršku, već su uzeli sve u svoje ruke nacionalisti i primitivci. Oko te ekipe vladao je muk.
I oko Safeta Sušića vladala je neka čudna tišina. Tišina i gospodstvo:
Kad si u driblingu, sljepoočnicama putuju predjeli.
I još kaže Sušić:
Poželjeti treba nešto sasvim čisto, Jednostavnije od života i makar malko mudrije od smrti.
To je Sušić rekao jednom mom mladom prijatelju, reditelju Dinu Mustafiću u kafani Jutro će promijeniti sve, na uglu ulica Davorina Popovića i Abdulaha Sidrana.

 

Iz časopisa – Dribling, 1001 noć – Božo Koprivica (Blic Extra, Beograd, 2006)

 

Neki od golova za reprezentaciju Jugoslavije (protiv Rumunije i Argentine)

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.