Anatomija Fenomena

Maskirana knjiga [Tema: Umberto Eko]

Igra za koju mi je ideju dao Omar Kalabreze, sastoji se u izbacivanju osnovnog zapleta iz nekog poznatog dela koje se zatim korektno prepriča, otežavajući prepoznavanje teksta; šta više, ostavljajući nedoumicu o kom delu je uopšte reč. Naslov treba da bude neprepoznatljiv i da udalji čitaoca od tačnog odgovora. Rešenja su na kraju teksta.

Zovite me Ismail

Rođen u jednom selu drvodelja veštih u izradi brzih brodova, otiskuje se na more među monstrume i čudovišta i mašući zašiljenim kopljem kreće u poteru za Levijatanom. U mnoštvu neverovatnih avantura, pripremanje zasede postaje ritual na putu sazrevanja i osvajanja čovečnosti. Post fata resurgo.

Jedna bezbojna priča

Ambiciozan, sanjao je napoleone i zlatnike. Morao je da se zadovolji time što su ga voleli sveštenici i porodica gradonačelnika. Morao je da se dobro oženi i dokopa se velikog bogatstva, ali je proigrao sve jednim neveštim hicem. Stvarno je izgubio glavu.

Dragi Votson

Okoreli neženja, manijačno tačan, što je izluđivalo njegovog nerazdvojnog pomoćnika, upleo se u jedan bizaran poduhvat, bolje rečeno prevaru. Ženi se skoro slučajno iako zna da je to samo gubljenje vremena. Zbunjen, vraća se pre vremena.

Izgubljene iluzije

Momak prerano sazreo, pošten, častan, preuzima očev posao i kreće da osvoji prestonicu. Iako je nasledio znatno bogatstvo, ne uspeva da dobije kredit koji mu je potreban; prema kazivanju jednog od njegovih pomoćnika, loše se kotirao na berzi iako je imao vrlo vredne akcije. Vlada nije htela da mu pomogne, a napuštaju ga i oni koji su se zahvaljujući njemu obogatili; na kraju plaća za sve. Ali uvek je govorio da ne treba izgubiti prisustvo duha: ponovo se uzdiže i osvaja pola sveta. Iver ne pada dalje od klade i uzdaj se use i u svoje kljuse.

Pulicer

Luta svetom idući za ženom koja ga nije udostojila ni jednog pogleda. Ali na pola puta otkriva u sebi reportersku sklonost i počinje da intervjuiše ličnosti visokog ranga, ali i one iz podzemlja. Odličan stil uprkos ponekoj provokativnoj vulgarnosti. Dobija najveće nagrade u svojoj kategoriji.

Mirandolina

Drama ljubomore, sukob različitih interesa, sve zbog nametljivosti jednog plejboja, stranca. Porodični sveštenik, umesto da smiri situaciju, seje razdor. Srećom, njena sobarica uz pomoć svog momka (koji je stalno uvaljuje u nevolje), sređuje stvari. (Ali priča se ovde ne završava i trebaće još dvadeset godina da se svi međusobom izmire).

Izašao da kupi cigarete

On je inteligentan, radoznao, oštrouman, s dobrim pozicijama u društvu i uglednom porodicom. Ali nije umeo da odoli iskušenjima, potpuno zaokupljen ženama, putovanjima i konjima. Ostaje do kasno u noć s prijateljima koji se ponašaju kao prasci. Kad neko tako izaziva sudbinu, ne zaslužuje da ga na povratku sačeka ni pas. A njega čeka i žena, eno je još uvek usamljena plete, a nije da ne bi imala prilike.

Kvizi Viskonti

Bogata, razmažena, pohlepna na novac, pokušava da napravi rogove čak i svojoj snahi. Teško onom ko ima posla s južnjacima.

Pustinjak pokajnik

Daleko od ljudske zajednice bije se u prsa, pronalazeći ponovo nepatvorenu bliskost sa Izvorom koji je dao život Adamu i njegovoj deci. Ali ne uspeva da odoli zavodljivostima civilizacije. U osnovi, imao je težak život.

Gladio

Crni vojnik, ne odvaja se od bombe i kame, ima samo jednu fiks-ideju: „da Bog ubije Engleze.” Poražen je i zbunjen kada mu upravo ljudi koji govore engleski nude da počne novi život. Izgleda kao da pristaje, ali simulira i ne da se: uspeva da pobegne i ukrade im najdragoceniji biser. Prava zver. Negde po strani, neko puši.

Volstrit

Pametan, oštrouman, bez skrupula, uprkos mračnoj prošlosti ide prema svom cilju, uništava sve koji mu se suprotstave i odbija da prizna svoje grehe. Ima, naravno, uspeha ali njemu ništa ne može da promakne i on shvata svoje greške, ali kasno. Da je njegov otac bio živ, stvari bi se drugačije odvijale ali majka mu je uvek popuštala.

Skica

On, ona i neko treći. Jedan ne zna tačno šta hoće, drugi je znao ali nije mario. Odlaze, dolaze, tepaju jedan drugom, na kraju se sreću, prividno bez smisla. Ali samo prividno jer smisla ima i previše. Žena je nezadovoljna ali fantastična.

Kao Ričardson

Lepa, mlada i nežna, bez odbrane, na izgled poslušna, sva posvećena kući i porodici, kao da ima nesmotrenu sklonost ka riziku ili je možda samo naivna. Sreće osobu dostojnu svakog prezira koja će iskoristiti njeno poverenje, a ona je bila tako nespremna. S druge strane, on ume da stekne i poverenje njenih rođaka, radi šta mu padne na pamet, ulaguje se, razmeće se i laže. Ona upada u zamku, prepušta mu se i gubi ono što joj je najdragocenije. Ali ne treba donositi tipizirane zaključke: jedan avanturista, egoista i grabljivac, nesposoban za nežnost i samilost prema slabima, ali koji dobro poznaje fatalna pravila borbe za preživljavanje, pomaže joj da počne novi život.

Bistre, sveže, slatke vode

On voli nju. Ona umire. Šta raditi s jednom pričom tako banalno univerzalnom? Ipak, autor ovih sladunjavih stranica napušta latinsku poeziju kojoj je posvetio život i stavlja na kocku svoju akademsku titulu. Postaje poznat jer je ispričao ovu priču.

Jedan običan život

Strog, možda i cepidlaka, nikoga nije poštedeo kritike, ali nikada nije izrekao dve kritičke opaske odjednom. Kako je imao vrlo izraženo osećanje dužnosti i poštovao formu, da bi bio potpuno siguran u ono što tvrdi, čekao je da prvo napravi kategorički skok. Možda je njegov način bio šematizovan ali bio je sposoban za sintezu i zahtevao da se stvari saopštavaju samo na pravom mestu i u pravo vreme. Ostali su govorili da je bio praznoglav, ali on je vodio računa o svemu što ga je okruživalo, samo nije hteo ništa da radi naslepo. Iako je priznao da voli da malo digne nos, na kraju je pokazao da poseduje praktičan duh i razum.

Rešenje

  1. Pinokio. 2. Crveno i crno. 3. Put oko sveta za osamdeset dana. 4. Jevanđelje. 5. Božanstvena komedija. 6. Tri musketara. 7. Odiseja. 8. Prohujalo sa vihorom. 9. Tarzan. 10. Tigrovi iz Momprasena 11. Kralj Edip. 12. Uliks 13. Crvenkapa. 14. Ljubavna priča. 15. Tri Kantove kritike.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.