Film

Najkontroverzniji naslov na festivalu – Ljubav – Gaspar Noe – Kan 2015

love-affiche-553e462ef0b54

Piše: Jurica Pavičić

Uoči ovogodišnjeg canneskog festivala malo je koji film u javnosti izazivao toliko interesa kao “Love” (Ljubav), novi film radikalnog francuskog filmaša Gaspara Noéa.

Premda Noéov film ovdje igra izvan glavnog programa i ne konkurira za nagradu, uoči festivala taj je film bio predmet goleme znatiželje, dijelom zahvaljujući i Noéovom talentu za mistifikaciju. Javnost nije znala tko u filmu glumi, sinopsis filma bio je tajna, znalo se tek da je riječ o 3D drami s puno hardcore seksa, a u javnost je dospio tek provokativni plakat s naslovom filma ispisanim – spermom.

Nakon toliko mistifikacija, Noéov je film u srijedu točno u ponoć prikazan canneskoj publici. A ako je po prvim reakcijama suditi, kontroverze će ga pratiti i dalje, jer je na jutarnjoj projekciji za novinare “Love” – izviždan.

Glavni junak Noéova 3D pornića je Murphy ( Karl Glusman), mladi američki student filma u Parizu. Murphy je u sretnoj vezi s Elektrom ( Aomi Muyock), mladom slikaricom koju sporadično vara sa susjedom. No, jednog dana tijekom preljubničkog seksa pukne kondom i susjeda zatrudni. Glavnog junaka na početku filma zatječemo u ulozi mladog oca, u braku sa ženom koju ne voli, punog gorčine. A onda jednog dana dobiva poziv od Elektrine majke koja mu javi da je njegova bivša nestala. Ta vijest u junaku pobudi bujicu sjećanja preko kojih se slaže mozaik o početku i propasti jedne veze.

Najavljujući film, Gaspar Noé je rekao kako ne želi više biti sputan propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu. Stoga je napravio film koji je u pravom smislu 3D hardcore, s puno nabreklih spolovila, penetracije i spermi u svim mogućim homo – i hetero -kombinacijama.

Riječ je o doista – kako se obično veli – “eksplicitnom” filmu koji čak uključuje jedno šikljanje sperme prema kameri u 3D. Takva eksplicitnost zasigurno će potpiriti famu oko filma, no i zakomplicirati njegov kino-život, jer “Love” – pošto je snimljen 3D – egzistencijalno ovisi o multipleksima i konvencionalnoj kino mreži.

U svemu tome, Noe nije vulgaran. Rekao bih da je erotika u “Love” – uz par iznimki – više nježna nego bombastična i prosta.

Film, međutim, ima drugih problema, a najveći je od njih glavni junak. On je – naime – krajnje antipatičan, samosažaljiv i egoističan, da u nekom trenutku prestanete mariti i za njega i za njegovu neprežaljenu dragu.

“Love” je – slično kao i drugi friški europski filmski skandal, Von Trierova “Nimfomanka” – najslabiji film u opusu vlastita redatelja. No, i ovdje – kao i uvijek kod Noéa – vidite da iza filma stoji čovjek neobuzdanog i divljeg vizualnog dara.

http://www.jutarnji.hr/najkontroverzniji-naslov-na-festivalu-izvizdali-novinari/1353350/

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.