Anatomija Fenomena

Ostvo Filozofije [Tema: Imaginarna mjesta]

Ostrvo leži u blizini Sjedinjenih Država, nedaleko od Ostrva Sreće. Njegov glavni grad, i sjedište najslavnije akademije na svijetu, je Rispa.
Na ovom ostrvu ne postoji nikakva vlada jer ljudi tu ne mogu da se dogovore koji je sistem najmanje opresivan i istovremeno najviše prosvijetljen. Ne postoji ni religija, mada postoji nekoliko teologa. Religija je postepeno diskreditovana putem jedne kampanje izrugivanja, a autori različitih podrugljivih djela dobili su akademske titule.
Od velikog značaja su škole u kojima supranički nastrojeni filozofi podučavaju različitim sistemima mišljenja. Ovi poslednji obuhvataju većinu sistema poznatih evropskoj filozofiji, kao i brojna objašnjenja nastanka kosmosa. Predstavnici svih škola – Robine, Volter, Didro – mogu se ovdje vidjeti pošto su konačno pronašli zemlju u kojoj ne moraju da gube vrijeme razgovarajući sa prostim i intelektualno oskudnim osobama.
Kada planiraju posjetu Ostrvu Filozofije, putnicima se savjetuje da se prethodno dobro upoznaju sa većim brojem filozofskih doktrina, jer će se naći u neprijatnoj situaciji u ovoj zemlji u kojoj je filozofska diskusija bukvalno jedina aktivnost, a razgovor se sastoji uglavnom od citata i kontra-citata.

Izvor: Otac Baltazar, L` isle Des Philosophes et Plusielurs Autres, Nouvellement decouvertes, & remarquables par leur rapports avec la France actuelle, Šartr, 1790.

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.