Film

Pamela, ljubavna priča – Pamela, a love story [Tema: Dokumentarni film]

Da li ste gledali novi Netflixov dokumentarni film Pamela, a love story? Ako niste, predlažemo vam da to učinite jer se definitivno nećete pokajati. Slavna glumica, seks simbol devedesetih, kontroverzna meta paparaca, Pamela Anderson, konačno je dobila priliku da ispriča svoju životnu priču – svojim rečima, kako ona želi – otkrivši nam raznorazne tajne i šta se zapravo dešavalo iza kulisa – prvenstveno događaje iza ozloglašene seks kasete koja je ilegalno postala dostupna na internetu širom sveta, uništivši Pamelinu glumačku karijeru. Uželeli smo se Pamele, zanosne plavuše koja je slow-motion trčanje na plaži pretvorila u umetnost. 

Dokumentarac započinje s Pamelom, simbolično, na plaži, ali ovaj put u roditeljskoj kući na ostrvu u Kanadi, gde nam priča kako uživa u povučenom životu, moru, brizi prema deci, roditeljima i psima. Godine su, logično, učinile svoje, ali Pamela je i dalje zgodna, i hrabro se nosi sa posledicama svog turbulentnog života, i dalje pleneći inspiracijom i pozitivnom energijom. 

Glumica nam priča o svom odrastanju u malom gradu Lejdismit, roditeljima – majci konobarici i ocu alkoholičaru koji ih je zlostavljao, više puta nateravši majku da s decom (Pamela ima brata) napusti kuću. Ipak, svaki put mu se vraćala. Pamelino detinjstvo je bilo prožeto neprestanim svađama, fizičkim nasiljem i problemima s novcem. Bila je silovana sa 12 godina (majci nije rekla da je ne bi uznemirila), što ju je nateralo da razmišlja o selidbi. Kad je kao tinejdžerka jednom prilikom sa drugaricama otišla na utakmicu (na koju joj se uopšte nije išlo), kamera ju je snimila i prikazala na ekranu, što joj je donelo angažman u reklami. Tako ju je primetila Marilyn Grabowski, foto-urednica ultrapopularnog Playboymagazina, ponudivši joj snimanje u Playboy palati, što je Pamela, uz maminu saglasnost, prihvatila. Ostalo je istorija…

Pamela je pre prvog fotografisanja bila izrazito sramežljiva, čak je i mrzela svoje telo, ali na prvi škljoc foto-aparata, napominje, nedostatak samopouzdanja je istog trenutka nestao. Nije joj bio problem da se skine, a duga plava kosa joj je bila “jedina odeća”. Duhovito dodaje da jedino kad je nosila cipele ne bi imala osećaj da je obnažena. Provokativne Playboy fotografije su Pamelu momentalno učinile svetski poznatom, donevši joj niz naslovnih strana, kao i prvu estetsku operaciju. 

Ulogu C. J. Parker u TV seriji Baywatchdobila je 1992. godine i, kako ističe, celoj ekipi nije palo na pamet da će serija postati svetski popularna, sve likove učinivši kućnim imenima, ali nikoga toliko kao Pamelu Anderson, koja je raspuštene kose, u jednodelnom crvenom kupaćem kostimu, u usporenom snimku, kao spasilac trčala po peskovitoj plaži i zaranjala u vodu ne bi li pomogla osobi u nevolji. Rolu je igrala do 1997. i svima nam je bilo žao kad je otišla, jer Baywatch definitivno nije bila ista bez nje. C. J. joj je donela dosad jedinu glavnu ulogu u akcionom filmu Barb Wire koji, nažalost, nije dobro prošao kod kritičara, a ni publike. 

Dok joj je karijera cvetala, Pamela je u javnosti bila poznata i po tome što često ima novog dečka, pa smo je u medijima viđali u zagrljaju popularnih imena iz sveta slavnih. Pojedini od njih su bili filmski producent Mario Van Peebles, glumac i surfer Kelly Slater, filmski producent Jon Peters, model Marcus Schenkenberg, fudbaler Adil Rami i drugi. Udavala se šest puta, jednom i za pevača Kida Rocka, ali medijski najslavniji je bio njen prvi brak – za bubnjara rok benda Mötley CrüeTommyja Leeja

Pam i Tommy su se venčali 1995. godine – četiri dana nakon što su se upoznali. Od samog poznanstva, pa sve do razvoda 1998, njihov odnos je bio pun kontroverzi i turbulencija. Delovalo je kao da su se spojile dve “najluđe”, najenergičnije osobe na svetu, koje žive u trenutku i rade sve što im padne na pamet. Pamela i danas napominje da nikad nikoga nije volela kao Tommyja, koji je bio toliko ljubomoran da joj je pravio probleme i ako bi se s kolegom poljubila u toku Baywatch snimanja. Pamela je na početku braka doživela pobačaj, ali se potom dvaput porodila – na svet donevši sinove Brandona Thomasa (1996) i Dylana Jaggera (1997), koji se pojavljuju u dokumentarcu. 

Ipak, ono što najpre karakteriše njen brak s Tommyjem je ozloglašena VHS seks kaseta, puna njihovih privatnih snimaka koja im je ukradena iz kućnog sefa (ceo sef je ukraden u toku renoviranja kuće). I dan-danas se ne zna ko je to učinio. Sredinom devedesetih je internet i dalje bio na početku funkcionisanja, ali su se Pamelini i Tommyjevi seksi snimci ipak ubrzo našli na kompjuterima širom planete. Ovo ih je obeležilo za sva vremena, Pamelu posebno, koja je u tom trenutku bila majka, ujedno trudna sa drugim detetom. Od stresa se plašila da će ponovo pobaciti, ali se to, na sreću, nije desilo. Borili su se protiv distribucije kasete, pravno tužeći distributersku kuću, ali ništa im nije pomoglo, pa su na kraju odustali od cele priče zarad mira, koji ipak nisu dobili, a nisu dobili ni jedan jedini cent od kasete – jer nisu želeli. Ukradeni snimci i danas žive na internetu. 

Pamelina glumačka karijera je od tog trenutka počela da jenjava, a više se nije ni trudila da dobije ulogu, jer je znala da je za sva vremena okarakterisana kao neozbiljna plavuša sa velikim grudima, što se i vidi u svakom ostvarenju u kom se potom pojavila. Umesto toga, kao veliki ljubitelj životinja, Pamela se priključila Peti, organizaciji za zaštitu životinja, i kroz godine prikupila velike svote novca. Posvetila se i filantropiji i sve više odlazila u roditeljsku kuću u Kanadu, u kojoj je i ostala nakon pandemije korona virusa. 

Nakon prošlogodišnje premijere popularne i nagrađivane Hulu serije Pam & Tommykoja ju je vidno uznemirila, Pamela Anderson je imala veliku želju da nam konačno ispričala svoju priču (iako je pojedine delove izostavila, što je i razumljivo) i vrlo smo joj zahvalni zbog toga, budući da nas je oduvek zanimalo šta se, zapravo, dešavalo iza novinskih fotografija i ugašenih kamera. Saosećamo s njom, jer nam je jasno da joj nije bilo lako. Nakon šest brakova, danas je opet sama, i ne znamo kakav odnos ima (i da li ima) sa bivšim partnerima, samo znamo da sa Tommyjem deli starateljstvo nad decom, koja su danas uveliko punoletna. Interesantna stvar je da je prošle godine dobila ulogu Roxie Hart u mjuziklu Chicago na Brodveju – i da je dobila sve pohvale kritičara i publike. 

Međutim, nakon svega što joj se desilo, Pamela Anderson je i danas vedrog duha, nežna, vidno pažljiva i uviđavna prema drugima. Konačno je vidimo kao ženu od krvi i mesa, punu duše i topline, što medijima devedesetih nije bilo zanimljivo, uporno je predstavljajući kao još jednu plavušu sa velikim grudima. Uz dokumentarni film, Pamela je objavila i knjigu – memoare pod nazivom Love, Pamela, koja je, takođe, dobila visoku ocenu kritičara i čitalaca. Znači, njenoj karijeri nije kraj, a mi navijamo za nju i jedva čekamo šta će nam sledeće prirediti

Dušan Veselinović

https://wannabemagazine.com/pamela-a-love-story-kritika/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.