Notes

Pesnici nas prenose u svet, prostraniji ili lepši [Tema: Jursenar]

Foto: Evgeni Tcherkasski

Pisana reč me je naučila da slušam ljudski glas, kao što me je uzvišenost nepomičnih stavova kipa naučila da cenim pokrete. Kasnije, naprotiv, život mi je protumačio knjige.
Ali sve one lažu, čak i one najiskrenije, navešstije, i u nedostatku reči i rečenica kojima bi život obuhvatile, daju plitku i siromašnu predstavu o njemu; druge, kao Lukanove, otežavaju tu predstavu i opterećuju je svečanim tonom koji on nema.
Drugi, naprotiv, kao Petronije, olakšavaju život, prave od njega šuplju i skakutavu loptu, koju je lako uhvatiti i hitnuti u svet bez težine.
Pesnici nas prenose u svet, prostraniji ili lepši, vatreniji ili smireniji od onog koji nam je dat, te samim tim drugačiji i, u stvari, nemoguć za život.
Filozofi, da bi stvarnost mogli da proučavaju čistu, podvrgavaju je približno onim promenama koje na telima proizvode vatra ili tuča: ništa ne moze da ostane, reklo bi se, od bića ili stvari kakve smo ih upoznali u tim kristalima ili u tom pepelu.
Istoričari nam predlažu prošlost u suviše potpunim sistemima, nizovima uzroka i posledica, suviše tačnim i suviše jasnim da bi bili potpuno istiniti; oni doteruju tu poslušnu mrtvu materiju, znam da će čak i Plutarhu uvek izmaći pravi Aleksandar. Pripovedači, autori milezijskih priča, kao kasapi samo vešaju po tezgi male komade mesa koje jedino muhe cene.
Vrlo teško bih se privikao na svet bez knjiga, ali stvarnost nije u njima, jer ne moze cela u njih da stane.


Margeret Jursenar – Hadrijanovi memoari

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.