Anatomija Fenomena

Radosna straža [Tema: Imaginarna mjesta]

radosna straza

Joyeuse garde (Radosna straža), zamak u Engleskoj, na nekoliko dana jahanja od Kamelota. Spoljašnost zamka je presvučena gipsom, a gipsani radovi su hromirani, tako da on sija poput zlata na suncu. Krov mu je od škriljaca i crijepova, razlomljen mnogobrojnim kulama i mostovima koji ih povezuju. Ovaj zamak prvobitno je bio poznat pod imenom Douleureuse Garde ili Tužna straža. Kasnije mu je ime promijenio Ser Lanselot kada ga je preuzeo u svom prvom poduhvatu, pošto je proglašen vitezom u svojoj osamnaestoj godini.
U ovom zamku Ser Lanselot živio je u preljubništvu sa Gvinevrom, ženom kralja Artura. U gnijevu, Artur je stavio zamak pod opsadu i blokirao ga čitava dva mjeseca, dok nije stigla poruka od Pape sa naredbom da vrati Gvinevru natrag! Nevoljno, ljubavnici su se rastali, i Gvinevra se vratila svom mužu.
Poslije Arturove smrti na Mordredovim rukama tokom poslednje bitke na ravnici Solzberi, Lanselot je uzeo hrišćanski zavjet i odlučio se da umre od gladi. Njegova poslednja želja bila je da ga vrate u njegov zamak tamo da umre. Želja mu je ispunjena i posjetioci danas mogu tamo da vide njegov grob.

Izvor: Anonimni autor – La Mort le Roi Artu, XIII vijek n.e.; Ser Tomas Malori – Le Morte d Arthur, London 1485; T.H.Vajt – Nekadašnji i budući kralj, London, 1939.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.