Hronike Otpora

Sedam smrtnih grijeha urbane gerile

Foto: Josh Hild

PRVI GRIJEH urbanog gerilca je neiskustvo. Zaslijepljen ovim grijehom, urbani gerilac neprijatelja smatra glupim, podcjenjuje njegovu inteligenciju, vjeruje da je sve lako i, kao rezultat takvog odnosa, ostavlja tragove koji vode u propast.

DRUGI GRIJEH urbanog gerilca je hvalisanje o akcijama u kojima je sudjelovao i prepričavanje borbenih priča svima koji ih, zbog ovog ili onog razloga, žele slušati.

TREĆI GRIJEH urbanog gerilca je taština. Urbani gerilac kojeg muči ovaj grijeh pokušava probleme revolucije riješiti erupcijom u gradovima, ne vodeći brigu o pokretanju borbe i preživljavanju gerilaca u ruralnim područjima. Zaslijepljen uspjehom, nastoji organizirati i izvršiti akciju za koju vjeruje da je presudna za daljnji tijek revolucije, zbog čega angažira sve snage i sredstva organizacije. Budući da je grad strateški krug koji ne možemo izbjeći ili razbiti prije nego što je ruralna gerila, uspješnim ratovanjem, stigla nadomak pobjede, ne smije se s neprijateljem upuštati u izravne sukobe velikih razmjera jer bi to za nas mogla biti posljednja bitka!

ČETVRTI GRIJEH urbanog gerilca je precjenjivanje svojih mogućnosti i upuštanje u projekte za koje mu nedostaju ljudi, sredstva i infrastruktura.

PETI GRIJEH urbanog gerilca je brzopleto djelovanje. Urbani gerilac kojeg muči ovaj grijeh je nestrpljiv, živčan, nema vremena za čekanje i bezglavo se baca u akciju, ostavljajući neprijatelju prostor za smrtonosni uzvratni udarac.

ŠESTI GRIJEH urbanog gerilca je neplanirani napad na neprijatelja, oslanjajući se na sposobnosti improvizacije.

SEDMI GRIJEH urbanog gerilca je napad na neprijatelja u bijesu!

Carlos Marighella (1911-1969)

(Preveo Krunoslav Vidić)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.