Film

Slava kurvi – Whores’ Glory [Tema: Dokumentarni film]

O licemjerstvu, seksualnosti i religiji

Smrt austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera (1959. – 2014.) 23. travnja 2014. godine snažno je odjeknula filmskim, naročito dokumentarističkim krugovima. Nenadani odlazak ovog autora na vrhuncu snage, koji je iza sebe ostavio nenadmašni tercet filmova, tzv. Globalizacijsku trilogiju (“Megagradovi”“Smrt radnika” i “Slava kurvi”), rastvorio je golem krater u dokumentarnom pejzažu, koji do danas nije ispunjen. Čovjek nepresušne energije, koji se svijetu radovao kao malo dijete i koji se bez problema mogao povezati s ljudima, a opet ostati čvrst u svojim stavovima – kako nam je u intervjuu prije osam godina rekao njegov prijatelj i redatelj Boris Mitić – nije uspio dobiti onu najvažniju, životnu bitku nakon zaraze malarijom tijekom snimanja svog posljednjeg filma “Bez naslova” / “Untitled” (2017) u Liberiji.

Široj javnosti možda i najpoznatiji Glawoggerov dokumentarac “Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011), hrvatsku premijeru doživio je potkraj 2011. godine na 9. Human Rights Film Festivalu, očekivano izazvavši najveću pažnju posjetitelja, kasnije nadograđenu i domaćom kinoturnejom. Na prvu – nimalo slučajno, zbog same nazivničke teme najstarijeg zanata na svijetu koju na samo sebi svojstven način obrađuje jedan od najistaknutijih dokumentarista tog doba. Glawogger je već dotad s prva dva dijela Globalizacijske trilogije izgradio reputaciju jednog od, kako su mu neki tepali, lidera novog vala avanturističkih dokumentarista, koji opservacijski verité uspješno miksa s pokojom kapljicom papićevskih rekonstrukcijskih elemenata, uz posebno posvećenu pažnju estetici kadrova, zbog koje je znao dobiti i pokoju kritičarsku packu. No, upravo je Glawogger (i) u “Slavi kurvi” ponovno potvrdio jedinu (filmsku) istinu da ultimativna, prava ili kakav god pijedestalski ideal istine ugurali u nepotrebnu raspravu o svetosti dokumentarnog roda kao čuvara neke imaginarne objektivne stvarnosti – zapravo ne postoji. Snimanje filmova je subjektivan pogled na svijet, umjetnost kojom se njegova vlastita vizija prenosi na gledatelja, a sličnom se filozofijom vodio i sam Glawogger.

“‘Slava kurvi’ nije film o prostituciji, već o odnosu između seksualnosti i religije”, rekao je austrijski redatelj u intervjuu (prigodno-slučajno) za kijevski “The Day”. Nećemo govoriti o velikim postotcima, ali vjerojatno se i kakav god dio (naših) gledatelja zajebao očekujući manju ili veću eksplicitnu eksploziju guzica i sisa na velikom platnu. No, dakako da Glawogger nije doslovan, eksploatativan redatelj koji će sedlarovski naglas čitati didaskalije okupljenom mnoštvu. U svom triptihu objedinjenom u jedan dokumentarac, posjećujući tri različita mjesta za seksualno druženje (Fishtank – Bangkok, Tajland; City of Joy – Faridpupr, Bangladeš; La Zona – Reynosa, Meksiko), autor upogonjuje prostituciju kao setup filmske meditacije o, kako je i sam rekao, odnosu seksualnosti i religije, ali i općenitog muškog licemjerstva naspram najstarijeg svjetskog zanata i žena općenito.

Glawogger je više puta u svojim intervjuima isticao da mu je u njegovim filmovima bitno i da samo mjesto snimanja vizualno priča priču. To je u konačnici vidljivo i u “Slavi kurvi”, gdje svako od filmskih poglavlja posjeduje različitu teksturu od onog drugog ( i trećeg): dok je Fishtank u Bangkoku gotovo sanitizirano mjesto, prozirnom barijerom ograđeno da klijenti kao u trgovini mogu birati i kasnije kupovati tamošnje žene; dotle je Grad užitaka u Faridpuru sušta suprotnost, smješten u raspucali, vlažni klaustrofobični labirint premrežen sobičcima u kojima prostitutke žive i u istim prostorijama primaju klijente, u izoliranoj kaotičnoj kakofoniji betonske mini-favele s jednostavnim, ali dobro razrađenim pravilima. U tom je smislu La Zona u Reynosi vizualno najotvoreniji prostor, nešto nalik motelu, mjestu koje su zbog istih zadovoljstava, još sredinom 19. stoljeća pohodili sudionici Meksičko-američkog rata; La Zona je vjerojatno najbliže zapadnom shvaćanjem prostitucije – klijenti na ulici skautiraju žene, a ove im se nude kucajući na vrata njihovih automobila ili jednostavno izlažući tijela ispred svojih rentanih sobičaka. Sve događaje pred kamerom, pak, prati specifičan soundtrack predvođen s PJ Harvey, s obzirom na to da je austrijski dokumentarist izričito tražio ponosne žene koje pjevaju ljubavne pjesme. Kasnije su dodani (ženski) dueti, a nijednu pjesmu u filmu nije pjevao pripadnik muškog spola.

Glawogger, dakako, nije tek tako došao snimati (izvrsni Wolfgang Thaler direktor fotografije, kao i na Globalizacijskoj trilogijiMonica Willi montažerka posljednja dva naslova trilogije, kao i (su)redateljica posljednjeg filma “Bez naslova”) na spomenutim mjestima. U igri je u početku bio Napulj, pa Beč, Nepal, kasnije i Afrika… No, tek nakon Bangladeša Glawogger je znao da ima ono nešto, unikatno, po njegovim riječima – manifest, i da film mora biti drugačiji; u samom istraživanju za dokumentarac počela se pojavljivati i religija, krenuo je o njemu razmišljati kao o slici Hieronymusa Boscha i (filmskom) oltaru. Tada je znao što želi – početi u Tajlandu, s lakšim, glamuroznijim mjestom i budizmom; završiti pak s teškim oružjem i (meksičkim) katoličanstvom. Za većinu tajlandskih mjesta koja su mu se svidjela, nije dobio dozvolu za snimanje, prošavši stotinjak Fishtankova, sve dok nije došao do onog prikazanog u dokumentarcu. No, do konačnog zelenog svjetla prošlo je dvije godine, jer po službenom Tajlandu, odnosno tamošnjem kralju, prostitucija jednostavno ne postoji; zato je trebalo ishoditi papire za snimanje nečeg posve drugačijeg. U Bangladešu je zbog korupcije sve išlo jednostavnije, ali tamo je dozvolu tražio ispred vijeća starijih žena, nadređenih majki koje de facto kontroliraju cjelokupnu crvenu četvrt. Morao je, dakle, objasniti što i na koji način misli snimati, ali čak je i ovdje trebalo proći nekoliko mjeseci kako bi uspostavio povjerenje s tamošnjim prostitutkama. Meksiko je prošao najbezbolnije, jedino je tamošnjoj mafiji imao obvezu isporučiti DVD-e svojih prethodnih filmova i obećanje da u dokumentarcu neće biti seksa ni prizora uzimanja droge. Naravno, u konačnici se dogodilo nešto posve drugačije – jedine dvije scene golotinje i konzumiranja droge (izrazito sumorna interakcija dvije protagonistice, pred sam kraj filma, koje u životu imaju samo jedna drugu) vezane su upravo za meksički segment dokumentarca; tu je i nevjerojatno rijedak prizor hardcore seksa (oralni itekako vidljiv oku kamere) – uopće, ali pogotovo u mainstream dokumentarcu. Prijašnji sporazum Glawogger je kasnije izgladio dodatnim financijskim pogurancem, a redatelj ne krije da je svaki razgovor u filmu također novčano kompenziran – “nešto više od cijene oralnog seksa po razgovoru”.

Nijedan od njih zato ne ide putem eksploatativne galmurizacije prostitucije i siromaštva, već govori o ljudskoj seksualnosti, umu i našem stavu prema ovom fenomenu. Austrijski dokumentarist kasnije je isticao kako su njegove protagonistice željele da se prema njima postupa kao prema ljudskim bićima, bez guranja prema poziciji žrtve. I to je toliko empatično, reklo bi se glavogerski besprijekorno, autor u konačnici i uspio ispuniti. “Ali ako hoćeš ići u korijen (problema), moraš znati sve o njenoj duši i srcu, o njenim prijateljima i odnosu s majkom, da bi postavio prava pitanja. Najgori su dokumentarci rađeni da kažu nešto globalno”, rekao je. Svaki od tri filmska segmenta iz ovog je rakursa unikatan na svoj način: u Tajlandu su što se tiče razgovornih dionica u prvom planu čavrljanje klijenata (“Ovdje dolazim kupiti malo sreće”) i domaćina koji preporučuju robu, cjenovno baziranu na svježini dolaska i općoj traženosti; zanimljive su i međusobne interakcije (“Nadam se da će ti njegov penis biti prevelik”) kompetitivnih žena, koje na posao dolaze kao u tvornici, službeno na kartici bušeći ulazak i izlazak. Bangladeš s druge (razgovorne) strane najizraženije iscrtava jasan sociološki kontekst, opresivno-konzervativnog (islamskog) društva koje na seksualnost i tamošnje žene gleda kao na drugotna bića, svedena na puko služenje muškarcima i prokreaciju (“Vani im se gadimo, ovdje obožavaju nas i naša tijela”“Bez ovih žena, muškarci bi ševili krave i koze” – jedan od klijenata). A svo licemjerstvo sličnih konzervativnih društava možda najbolje ilustrira i iranski primjer, izvan dokumentarca, ali svejedno bolno simptomatičan. U tamošnjim bordelima, primjerice, postoji institucija tzv. muta braka – kratkotrajnog bračnog saveza između mušterije i prostitutke, koji doslovce dežurni imam razvrgava odmah nakon završenog posla. Neka institucije rade svoj posao, jel’…

“Slava kurvi” ima sva obilježja prijašnjih dokumentaraca Michaela Glawoggera, kojima je u prvom planu opservacijska verité metoda bez ikakve naracije, (uglavnom) zaticajnost ljudi i događaja te istančan osjećaj za estetiku, kako pojedinačnog kadra tako i općenito snimanih lokacija koje moraju zadovoljavati određene vizualne kriterije, kao prostor s karakterom, koji bez riječi može ispričati svoju priču; bogato-saturirane boje, osjećaj za rubno i opasno-neistraženo… No, prije svega drugoga, kao rijetko koji dokumentarist, Glawogger je vlastitom humanošću i empatijom, istinskom zainteresiranošću za sugovornika, rušio za većinu nerješive prepreke, stapajući se s okolinom i postavši makar u tih nekoliko mjeseci jedan od njih. U “Slavi kurvi” niz je gorko-smiješnih, naravno i preneražujuće turobnih trenutaka. Glawogger dokumentira društvene anomalije, ali njegove neposredne aktere odbija prokazati ili žaliti na bilo kojoj razini – bilo da se radi o cjenkanju za žensko meso u Tajlandu, kupovanju maloljetnica od strane svodnice u Bangladešu (koja već nekoliko godina radi na ulici, ali ‘ajde bit će od nje nešto, samo mora godinu dana riješiti staž prije nego što bude u mogućnosti raditi sama), ili scene gdje na istom Mjestu užitka prostitutka proziva klijenta da je našao drugu kolegicu i neka se odmah izvoli nacrtati na starom mjestu; kadrova žene s očitim psihološkim problemima koja na ulici pokazuje gole grudi ili njene nešto starije kolegice koja iz tko zna kojeg razloga u razgovoru također radi isto, pričajući o tajnama zanata (kako lažirati oralni i seks uopće; bila je najbolja prostitutka s četrdesetak klijenata dnevno, govori). “Zašto plakati? Isplakala sam se za cijeli život”, govori mu jedna od bangladeških sugovornica. Na mjestu gdje jedva dvanaestogodišnje(?) djevojčice prodaju svoja tijela, a majke otvoreno priznaju da njihove tek par godina stare kćerke čeka jednaka sudbina, jer drugog izbora – nemaju. Tamo je Glawogger sa svojom kamerom, pojedinac koji nema ambiciju mijenjati svijet svojim dokumentarcima, već jednostavno biti prisutan i stisnuti crveni gumb. Zaključci su prepušteni osobama s druge strane kamere.

Hrvoje Krstičević

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.