Anatomija Fenomena

Srđan Karanović – Virdžina [YU Film]

Virdžina

Radnja filma se odvija krajem 19. veka, u jednom zabitnom selu Kninske krajine. Porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletim i osuđenim na propast.

Da bi se spasle prokletstva, te porodice su jedno od ženske dece proglašavale “virdžinom”, tj. muškarcem, skrivajući istinu kao porodičnu tajnu.

U zabitom kršu na prostorima Kninske krajine, porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletim i osuđenim na propast. Da bi se spasle prokletstva, te porodice su jedno od ženske dece proglašavale ‘virdžinom’, tj. muškarcem, skrivajući istinu kao porodičnu tajnu.

U jednoj takvoj porodici koja zna samo za krš, gudure, ovce i Svetog Đurđa, svoga zaštitnika, najveće blago je sin koga nikako da dobiju. Zato će poslednja tek rođena devojčica, uprkos bolu majke, biti žrtvovana da postane ‘muško’ kako bi kuća ponovo dobila naklonost zaštitnika – sveca. Osuđena da poništi sve žensko u sebi, da se bori sa sopstvenom prirodom i osećanjima u trenutku kad se zaljubi u druga, Virdžina počinje da se buni svim bićem protiv usuda.

Što se otac više trudi da nosi breme za oba muškarca, verujući da se sve može prikriti i pred svetom i pred svecom, sve se više gubi i pada. ‘Virdžina’, uz pomoć mladića kojem otkriva tajnu, raskida sa starim životom i kreće, kao mnogi iz tog kraja, na put u Ameriku.

Uloge: Marta Keler, Miodrag Krivokapić, Andrijana Videnović, Ina Gogalova, Slobodan Milovanović, Slađana Bebić, Igor Bjelan…

Scenario i režija Srđan Karanović

Marta Keler je za ulogu Stevana, dobila nagradu Evropske filmske Akademije (Feliks) za najbolju sporednu ulogu. Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film “Virdžina”.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.