Anatomija Fenomena

Šta je Orvel predvidio? [Tema: Orvel]

Kada su vaši roditelji čitali Orvelove knjige manje više svi su smatrali da je stvarno nemoguće da će se njegove ideje zaista i obistiniti u tolikoj meri. Ali ne da su se obistinile, nego smo čak i prevazišli njegovu najluđu maštu.

“Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je moć”, Džordž Orvel, 1984.

U 1984. postoje tri superdržave, Evroazija, Istazija, Okeanija. Okeanija je stalno u ratu sa preostale dve. Zapravo država je u ratu sa Istazijom, ali vlada tvrdi da je u ratu sa Evroazijom. Vlada stalno menja neprijatelje a građani veruju u neku istinu koja to i nije. A rat se zapravo vodi iz sasvim drugih razloga u koje svi veruju.

“Samo bih voleo da znate da, kada govorimo o ratu, mi zapravo mislimo o miru”, Džordž Buš, predsednik Amerike.

Da li može očiglednije da bude? Samo pomislite na rat protiv terorizma, oružje za masovno uništenje koje nikada nije pronađeno ili neprijatelje za koje niko nije siguran ko su. Vlade praktično svih država sveta lažu svoje građane svakog dana. Ratovi se vode zbog nafte i prirodnih resursa ili sasvim trećih stvari. Rat je danas zaista postao mir, a sloboda ropstvo.

Da li su slobodni kineski radnici koji su u fabrikama po 20 sati dnevno? Ili građani zapadnog sveta zarobljeni kreditima i lažnim vestima? Da li su slobodni građani Rusije gde je zabranjeno zakonom govoriti o homoseksualcima i gde se za navodno promovisanje homoseksualizma ide u zatvor za šta su ovog meseca glasali baš svi poslanici u Dumi, ili gde se članovi udruženja građana tretiraju kao strani agenti? Razmislite o tome..

“Moć je pokidati čovekov um u komade i onda ga sastaviti ponovo u novom obliku koji si ti odabrao”, Džordž Orvel, 1984.

U 1984. Ministarstvo istine je zaduženo za vesti, cenzuru i naravno laži. Samo razmislite o mas-medijima danas. Koliko ste samo puta shvatili da oni izvrću vesti i predstavljaju istinu na sasvim pogrešan način. Umesto važnih informacija, preplavljeni smo tračevima o “poznatima”, Farmi, savetima kako da ga oralno zadovoljite i sličnim glupostima. Čisto da se zabavite dok trošite mukom zarađeni novac na stvari koje vam ne trebaju, jedete hranu koja je otrovna i gledate program koji vas čini duboko nesrećnim.
Mediji danas zaista kidaju čovekov um i sastavljaju ga ponovo u skladu sa interesima korporacija, vlada i moćnika.

“Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost. Onaj ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost”, Džordž Orvel, 1984.

Bukvalno svakog dana se suočavamo sa prekrajanjem istorije. Samo posetite srpsku i hrvatsku Wikipediju i primetićete sasvim različite podatke, tumačenje događaja iz bliske istorije i zaključke koji su dijametralno suprotni.

Istovremeno, istorijske knjige iz kojih uče deca su površne, često pogrešne, jednostrano napisane i u skladu sa aktuelnom politikom. I tako je svuda.

Onaj ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost.

“Veliki brat te posmatra”, Džordž Orvel, 1984.

Svi su posmatrani u “Osamdeset četvrtoj” preko modernih uređaja. Čak i svaka facijalna ekspresija, kako bi se otkrilo da li neko možda planira da počini zločin.

Privatnost više ne postoji.

Da li znate da već danas a u nekim gradovima postoji veštačka inteligencija koju koristi policija kako bi mogla da predvidi zločine? I da je otkriveno da američke tajne službe prate praktično kompletnu komunikaciju običnih ljudi preko Interneta i telefona. Amerika pokušava da po svaku cenu uhapsi Edvarda Snoudena koji je razotkrio špijunske operacije. Samo pogledajte oko sebe i videćete da se sve snima. U Londonu kamere mogu čak da prate određene osobe automatski i njihovo kretanje a po potrebi i da ih lociraju.

Tržni centri prate vaše kretanje kako bi analizirali navike i kako biste kupovali što više. Na Internetu će vam se pojavljivati oglasi o stvarima koje ste pre toga tražili. Kameru na vašem računaru ili mikrofon mogu da uključe bez vašeg znanja. Privatnost više ne postoji, Veliki brat te posmatra!

“Sve životinje su jednake, ali neke životinje su više jednake nego druge”, Džordž Orvel, Životinjska farma.

Svi smo jednaki i svi imamo iste šanse zar ne? Tako bi trebalo da bude. Ali neki su jednakiji od drugih. Političari, biznismeni, bogataši, crkveni velikaši koji voze skupe automobile, za koje ne važe zakoni i pravila i koji su očigledno ipak jednakiji od nas ostalih.

 

http://www.dominomagazin.com/article/21792/gradski-zivot/5-sokantno-istinitih-orvelovih-predvidjanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.