Film

Šta se dogodilo sa Bejbi Džejn? (What Ever Happened to Baby Jane?, 1962)

whatever-happened-to-baby-jane-style-b-c10132896

 

Šta se dogodilo sa Bebi Džejn? (engl. What Ever Happened to Baby Jane?) je američki psihološki triler iz 1962. reditelja Roberta Oldriča sa Bet Dejvis i Džoan Kraford u glavnim ulogama. Dejvisova je za svoju izvedbu bila nominovana za Oskar za najbolju glavnu glumicu. Ovaj film je prvi u podžanru horora sa poremećenim ženama, gde je glavni negativac starija, mentalno obolela žena. Američki filmski institut je ovaj film proglasio za jedan od 100 najuzbudljivijih filmova svih vremena, dok je lik Bebi Džejn Hadson, u izvedbi Beti Dejvis, na 44. mestu na listi 100 najvećih filmskih negativaca.

Bejbi Džejn (Baby Jane) je rano postala holivudska zvezda. Godine 1917, nastupala je sa svojim ocem, pevajući i igrajući u najboljim pozorištima, prodavale su se lutke sa njenim likom i vrlo je brzo dobila prve uloge na filmu. Za to vreme, njena sestra Blanš gledala je nagli uspeh Bejbi Džejn, zavidela joj na tome, i obećala sebi da će se kada poraste osvetiti za taj nedostatak pažnje i ljubavi. Dvadeset godina kasnije, režiseri shvataju da će filmovi Bejbi Džejn loše prolaziti u bioskopima, jer je njen antitalenat za glumu očigledan. S druge strane, Blanš ima veoma ostvarenu karijeru junakinje romantičnih drama. Jedne večeri, vidimo kako jedna devojka kolima juri ka drugoj koja stoji kod kapije, ali ne vidimo im lica. Dvadesetak godina kasnije, Blanš je u invalidskim kolicima, živi u svojoj vili u Holivudu, sa Bejbi Džejn. Džejn je stalno nervozna, neprestano grdi Blanš i krivi je za sopstvenu propalu karijeru. Kako vreme prolazi, a Blanš nastoji da po svaku cenu Džejn pošalje kod psihijatra, ova postaje agresivna i više joj ne donosi hranu u sobu….

Film je bio veliki bioskopski hit 1962. koji je zaradio 15.000.000 dolara. Časopis Variety je napisao da Beti Dejvis lagano prolazi kroz sve faze nadolazećeg ludila… Krafordova je pružila tihu i nežnu izvedbu obogaljene žene koja je u skladu sa temperamentom same Blanš…

Šta se dogodilo sa Bebi Džejn? je bio nominovan za pet Oskara: za najbolju glavnu glumicu (Dejvis), najboljeg sporednog glumca, najbolju fotografiju, najbolji zvuk, ali je osvojio samo Oskar za najbolji kostim. Krafordova i Dejvisova su još bile nominovane i za nagradu BAFTA, dok je film bio u trci za Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu 1963. godine.

(wikipedia)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.