Film

Teorija opskurnosti: film o The Residents, misterioznom bendu

the-theory-of-obscurity-a-film-about-the-residents

Gigantske očne jabučice, cilindri i smokinzi.
Identitet: nepoznat.
Oni su THE RESIDENTS.

Beogradska publika ih je gledala uživo 2008. i 2003. godine kada su imali svoj prvi nastup na Kolarcu, o kojem je i tadašnji politički vrh iznosio mišljenje.

Avangardni muzički bend, nikada za četiri decenije stvaranja nije otkrio identitet svojih članova – nastupajući u bizarnim kostimima na ekstravagantnim muzičkim performansima i multimedijalnim projektima.

Dokumentarac Dona Hardija Jr, Teorija opskurnosti: film o The Residents, predstavlja nam priču od samog početka formiranja benda u San Francisku, o njihovom umetničkom osvešćivanju kasnih ’60ih i uticaju koje njihovo višedecenijsko postojanje ima i danas.

Film čine arhivski snimci kult benda u vlasništvu njihove produkcije Cryptic Corporation i razgovori sa fanovima i poznatim poklonicima koje su “Rezidenti” inspirisali u radu – poput kreatora Simpsonovih Meta Greninga, mađioničara i komičara Pena Žileta, muzičara Džerija Harisona iz Talking Headsa i Lesa Klajpula iz benda Primus. Postoje sumnje da se među sagovornicima nalaze i The Residents, ovog puta pod maskom fanova. Međutim, nakon četrdeset godina anonimnosti, daleko se više fokusiramo na poruke koje nam šalju, aktivizam “kulta srećne manjine” i dečijih fantazija – biti drugačiji od ostatka okamenjenog sveta.

O reditelju
Don Hardi Jr. je jedan of osnivača producentske kuće KTF Films, sa sedištem u San Francisku. Bavi se pretežno dokumentarnim filmom i tokom godina je osvojio brojne nagrade uključujući šest nagrada Emi, 7Asociated press nagrada i 16 nagrada Američkog nacionalnog udruženja fotografa.

Nagrade i festivali
Svetska premijera – Međunarodni filmski festival u Ostinu, SXSW, 2015.
Međunarodni filmski festival u Melburnu, 2015.
Međunarodni filmski festival u Kalgariju, 2015.

Reč kritike
Ova studija četrdesetogodišnje karijere grupe The Residents je prava gozba za oči i uši.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.