Anatomija Fenomena

Tesla: Veliki duh [Tema: Tesla]

T11esla

S vremena na vreme, u retkim intervalima, Veliki duh otkrića silazi na zemlju da saopšti neku tajnu koja treba da unapredi čovečanstvo. Bira najbolje pripremljenog, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu na uho. Dragoceno saznanje dolazi kao bljesak svetlosti. Kad shvati skriveno značenje, srećni izabranik vidi čudesnu promenu: pred njegovim ushićenim očima je jedan novi svet, jedva da naslućuje sličnost sa starim. To nije prolazna iluzija, puka igra njegove razigrane mašte ili fantom od izmaglice koja će se razići. Čuda koja vidi, koliko god da izgledaju udaljena, ostaće ovde. On to zna, nema ni senke sumnje u njegovom umu, svakim delićem svog tela on oseća: to je Velika ideja.”

Od tada pa dalje ideja je u „vazduhu”. On je šapatom prenosi nekom prijatelju, taj prijatelj drugom prijatelju, taj opet nekom drugom – neobična priča, niko osim njega samog ne može da je shvati. Šapat se umnožava, putuje – na konju,kočijom, železnicom i brodom, telegrafom i telefonom – slab, tajanstven šapat, na nekom nepoznatom jeziku, putuje celom Zemljinom kuglom.

Suviše je slab da bi se čuo, suviše neobičan da bi bio shvaćen: svet ide za svojim poslom kao i pre. Ali tamo negde, u nekom kutku sveta, ima jedno ljudsko biće sa izvanredno osetljivim čulima i umnim sposobnostima, priroda ga je opremila za neki visoki cilj. Šapat stiže do njega – obuzima ga neobjašnjivo uzbuđenje. On je i pre radio naporno, ali sad ne zna za odmor. Dan za danom on misli o problemu, noćima se prevrće bez sna u svom krevetu, ideje se roje u njegovom mozgu. Tajanstveni uticaj je sve jači –– njegovo uho je napregnuto do kraja, umne sposobnosti proširene i – odjednom – koliko god glas bio slab, njegovo izvanredno uho ga je uhvatilo, njegov osetljivi um je shvatio smisao – Eureka! Otkrio sam ga! – uzvikuje on“.

Nikola Tesla

(Članak bez bibliografskih oznaka nađen u arhivi Muzeja Nikole Tesle. Kucan mašinom na 24 stranice. Pisan je najverovatnoje 1905. godine).

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.