Film

Tjelesna strast – Body Heat [Film dana]

TJELESNA STRAST Remek-tijelo ‘noira‘

Teško da ima vrućeg, ako ne i boljeg, (modernog) “noira” od “Tjelesne strasti”, redateljskog prvijenca scenarista Lawrencea Kasdana (“Imperij uzvraća udarac”, “Otimači izgubljenog kovčega”) koji je udario temelje suvremenog (neo)”noira” i erotskog trilera, zarolao karijeru ovog filmaša, ali i budućih zvijezda sjajne kemije – Kathleen Turner i Williama Hurta.

Jednako kao što je s “Empire Strikes Back” i “Raiders Of The Lost Ark” najavio novu eru SF i akcijsko-avanturističkih blockbustera, Kasdan je u “Body Heat” prvi dao seksualno suptilnu “noiru” karnalnu komponentu i transcendirao žanr, pretvorio ga u erotski triler kakav znamo od osamdesetih naovamo (“Sea of Love”, “Basic Instinct”…). Prijašnji “noir” krimići dovodili su ubojite “femme fatale” indirektno u vezu s “thanatosom”, sastavnom komponentom erotskog trilera uz neizbježni “eros”.

“Ubojstvo ponekad miriše na divlje ruže”, rečeno je u “Dvostrukoj obmani” Billyja Wildera. U “Tjelesnoj strasti” ubojstvo ne miriše na divlje ruže. Ono jest divlja ruža, prelijepa fatalna žena koju muškarci ne mogu ubrati da se ne ubodu na njezin trn.

Takvu “femme fatale”, jednu od najfatalnijih svih vremena, perfektno glumi usijana Kathleen Turner u filmskom debiju. Kakav li je to samo bio debi! Sila seksualne prirode, Kathleen je u filmu personifikacija vrućine – mogla bi otopiti preostale ledenjake i ubrzati globalno zatopljenje.

“Uvijek imam povišenu temperaturu”, otkriva Turneričin lik Matty Walker nemoralnom, korumpiranom odvjetniku i ženskaru Nedu Racineu (William Hurt) koji bi pristao i na scenarij iz filma katastrofe samo za jednu noć s njom, nesretno udanom “vamp” ženom.

Na kraju će se, krivo misleći da je on taj koji povlači konce, naći u scenariju klasičnog “noira” a la “Double Indemnity” koji je ona na(do)pisala, iako nije spisateljica kao nasljednica Catherine Tramell iz “Sirovih strasti”. Matty je žena za koju se umire i ubija, stoga će Ned biti spreman umoriti njezina bogatog supruga (Richard Crenna), nakon što mu vrućina pomuti um, odnosno vrelina njezina tijela.

“To je zbog vrućine”, više puta čujemo u filmu. Sparna, znojna atmosfera stvara se od prvih kadrova s vrućinom (i) kao metaforom za sveprisutni nemoral, ambigvitet i korupciju – znojiš se, kriv si zbog nečega ili ćeš to biti, kao Ned koji uzaludno upozorava Matty “ne smijemo se polakomiti”.

Protiv vrućine ne pomažu ni ventilatori, ni rashladni uređaji. Ne pomaže čak ni otvoreni frižider ispred kojeg staje Ned gol do pasa, što je napravio i potpisnik ovih redaka u kratkoj pauzi od tipkanja ne bi li se malo rashladio jer “klimu”, “metodski”, nije palio kao i kad je pisao o “Danu ludila” i “Hot Spotu”.

“Bože, kako je vruće. Tek sam se otuširala, a već se znojim”, žali se neimenovana Nedova ljubavnica. Kao da val vrućine nije dovoljno zapalio floridski gradić, Ned u nastupnoj sceni s prozora gleda požar. Vatra je, dakle, upaljena i gori. Čeka se samo dolazak vatrene fatalne žene koja ima pamtljiv ulazak u film.

Kamera prati Neda kako stojećki promatra koncert, iza gledatelja koji sjede i hlade se lepezama. Najednom se iz publike diže plavuša i krene prema njemu u bijeloj haljini, vijorećoj poput njezine kose na povjetarcu koji je načas osvježio vreli zrak u filmu i malčice zapuhao i s ove strane ekrana. Seksi stas, ali i glas.

Ona je “vrlo njegovana”, govori zavodljivo dubokim “viski i cigarete” glasom Lauren Bacall, inteligentna je, grešna, seduktivna, provocira, pripravna da ga poševi i u mozak. “Nisi baš najbistriji, volim takve muškarce”, Matty dometne Nedu nakon što joj on uleti. Odbila je ponudu za piće, ali ne i sladoled da se može bolje umrljati. Kad se to dogodi i Ned predloži da će je obrisati, Matty upita “Nećeš polizati?”.

To je iskra koja pali plamen nikad veće pohote kod Neda. Prilikom idućeg susreta Matty je odjevena u bijelu bluzu i suknju boje požara i strasti – crvenu. “Neki te muškarci nanjuše i slijede poput psa”, otkriva Matty. “Onda se nemoj tako odijevati”, sugerira Ned. “Obična suknja i bluza”, pravda se Matty. “Onda ne smiješ nositi to tijelo”, kaže Ned sve što su htjeli reći prijašnji antijunaci “noira” četrdesetih i pedesetih, ali nisu smjeli.

Smjelost karakterizira “Body Heat”. Seksualna tenzija je toliko jaka da se može rezati nožem, ali ona je i materijalizirana nagošću vrućih tijela izloženih očima publike, utjelovljenje crvene boje za koju su bili zakinuti crno-bijeli “noir” filmovi čiji senzibilitet u stilu i sadržaju Kasdan prebacuje u plamteći full-color.

Crvena boja dominira filmom, bilo da upada u oči na suknji fatalne žene ili neonski sjaji u podlozi kadrova u barovima i drugdje. Zajedno s vrućinom i zavodljivom glazbom Johna Barryja, crvena boja potiče hormone i dovodi Neda do ludila. “Jednog će te dana pimpek doći glave”, govore Nedu prijatelji.

“Možda me ubije tucanjem”, odgovara on koji kao da podsvjesno pristaje spetljati se s Matty, makar se potencijalno zapetljao u paukovu mrežu. Usputni kadar paukove mreže nije slučajno u filmu: Matty je crna udovica doslovno i simbolično nakon umorstva supruga, a (i) crnina joj dobro stoji.

“Ta žena je čisti otrov, prava frka, prva klasa, strašan komad, strašno vješta i mudra”, upozoravaju Neda, ali avaj, on je potpao pod Mattyne čini i razbit će prozor kako bi ušao u njezinu kuću i nju. Daleko od toga da ga ne razumijemo nakon što kamera p(ro)lazi po njezinim savršeno oblikovanim nogama.

Savršene kao da su nacrtane, onako kako je bila nacrtana Turneričina animirana fatalna žena Jessica Rabbit u “Tko je smjestio Zeki Rogeru”. “Nisam zločesta, samo sam tako nacrtana”, pravdala se Jessica. U tom smislu Matty bi mogla reći “Nisam zločesta, samo sam tako napisana”. Napisao ju je Kasdan i s “Tjelesnom strašću” stvorio remek-djelo “noira”. Remek-tijelo.

Lansirna rampa do zvijezda

Prije ovog filma Hurt je glumio samo u “Altered States”, a nakon njega je postao zvijezda i pojavio se i u ostalim Kasdanovim redateljskim projektima s naglaskom na “The Accidental Tourist” gdje je igrala i Turner koja je status zvjezdane glumice potvrdila s “Lovom na zeleni dijamant”. Crenna je godinu kasnije postao slavan kao Rambov pukovnik, a u pamtljivim sporednim ulogama nastupaju i Mickey Rourke i Ted Danson.

Marko Njegić

https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/tjelesna-strast-remek-tijelo-noira-1038666

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.