Anatomija Fenomena

Vulkan koji trči – Karl-Hajnc Rumenige [Tema: Dribling]

Piše: Božo Koprivica

Karl Hajnc Rumenige, (1956), Zapadna Njemačka
Klubovi: Lipštat, Bajern, Inter, Servet

Mladi Rumenige je iz Borusije iz Lipštata prešao u Bajern iz Minhena 1974. za 17.000 maraka. Dolazi u Bajern u kojem igraju svetski prvaci: Bekenbauer, Miler, Brajtner, Sep Majer. U tom timu bio je najmlađi igrač. Rumenige je bio plivajući napadač, mogao je igrati na svim mjestima u navali. Za Bajern je odigrao 314 utakmica i postigao 162 gola. Prešao je u Inter 1985. za 15 miliona maraka.
Bio je najmlađi kapiten u istoriji nemačkog fudbala. Imao je samo 24 godine. Poslednju utakmicu za reprezentaciju odigrao je u finalu Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. Dao je jedan gol u finalu, ali je pobedila Argentina, pobedio je Maradona.
Rumenige je igrao dva finala svetskih prvenstava. Na oba prvenstva je došao s nezalečenom povredom. I oba finala je počeo s klupe za rezervne igrače. Ulazio je u igru u drugom poluvremenu i oba meča Nemačka je izgubila. Tako Rumenige ide u velike gubitnike na svetskim prvenstvima.
A da nije bilo lako pobediti Rumenigea, to kaže i Maradona: Rumenige, Nemac, Nemac u svakom pogledu. Morao si ga ubiti da bi ga pobedio.
Dribling je strasna mera, kaže Rumenige.
A Rumenige je vulkan koji trči. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar: