Anatomija Fenomena

Životinjska republika [Tema: Imaginarna mjesta]

Nalazi se na jednom ogromnom ostrvu nepoznate lokacije, naseljenom različitim vrstama divljih zvijeri i ptica koje su se otarasile čovjekove tiranije.
Posjetioci će otkriti da ovo ostrvo odlikuju mnoge osobine opisane od strane klasičnih pjesnika: jagnjad se druže sa vukovima, sokolovi lete krilo uz krilo sa golubovima, labudovi su u društvu velikih otrovnih zmija, a ribe plivaju u pratnji dabrova i vidri.
Republikom vlada feniks, jedinstvena ptica čiji su ambsadori majmuni. Tigrovi i lavovi služe kao vojnici, guske i psi kao stražari, papagaji kao tumači, rode kao ljekari, a jednorog (usamljena životinja koju je Noje zaboravio za vrijeme potopa) ima funkciju glavnog toksikologa zaduženog za pronalaženje protivotrova za sve vrste otrova.
Dvije glavne religije postoje na ovom ostrvu: obožavanje sunca u koje vjeruje većina životinja, i obožavanje mjeseca, sekta sve većeg značaja koju unapređuju slonovi.
Posjetioci se mogu diviti feniksovoj palati, u kojoj se odigravaju veličanstveni spektakli, uključujući „Razmetanje bojama“ rajskih ptica.
Nakon gušenja pobune koju su predvodile zmije i zastrašujuće otrovnice baziliske, Životinjskom republikom ponovo vlada mir.

Izvor:

Žan Žakobe de Fremon de Ablankur: Supplement de l Historie Veritable de Lucien, Pariz, 1654)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.