Anatomija Fenomena

Car koji je živeo gradeći svoju smrt [Pisci svijeta – Galeano]

Kina se zove Kina (China), zbog Ćina, Ćina Šija Huanga, koji je bio njen prvi car.

On je ognjem i mačem osnovao naciju, dotle razdrobljenu među neprijateljskim kraljevstvima, nametnuo joj zajednički jezik i jedinstveni sistem težina i mera te stvori jedinstveni novac, kovan od bronze s malim otvorom po sredini. A da bi zaštitio svoje posede, podigao je Veliki zid, beskrajnu kamenu krestu koja probija geografsku kartu i koja je, dve hiljade dvesta godina kasnije, najposećenije vojničko utvrđenje na svetu.

Ali mu takve sitnice nisu nikad razvejale san. Njegovo životno delo bila je njegova smrt: njegov grob, njegov dvorac za posle.

Radovi na izgradnji počeli su onog dana kad je stupio na presto, u trinaestoj godini, i otada je mauzolej rastao iz godine u godinu, dok nije postao i veći od čitavog grada. Takođe se povećala vojska zadužena da ga pričuva, preko sedam hiljada konjanika i pešadinaca u svojim uniformama boje krvi i u crnim oklopima. Ove glinene vojnike, koji danas zadivljuju svet, modelirali su najbolji vajari. Rađali su se pošteđeni starenja i bili su nesposobni za izdaju.

Posmrtni spomenik bio je posao robijaša koji bi od icrpljenosti izdahnuli i bili bačeni u pustinju. Car je upravljao radovima čak i u najmanjim pojedinostima i postavljao je sve više zahteva. Veoma mu se žurilo. Njegovi neprijatelji su više puta pokušali da ga ubiju, a on se smrtno plašio da umre bez grobnog mesta. Putovao je prerušen i svake noći je spavao u drugoj postelji.

Tek, dođe dan kad je divovski posao okončan. Vojska je bila u punom sastavu. Isto tako i džinovski mauzolej, a on je bio pravo remek-delo. Svaka promena bila bi uvreda za njegovo savršenstvo.

A onda, kada car samo što nije napunio pola veka života, smrt dođe po njega, i on pođe za njom.

Velika pozornica je bila spremna, zavese su se već dizale, predstava tek što ne beše počela. On nije smeo da izostane. Bila je to opera za jedan jedini glas

Eduardo Galeano

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.