Konkursi

Criticize This!

Pratite umetnost i razmišljate o njoj kritički? Voljni ste da iznesete svoje mišljenje javno? Smatrate da u medije treba vratiti kritiku? Uključite se u projekat Criticize this!

Regionalni partnerski projekat Criticize This! poziva mlade kritičare u oblasti književnosti, vizuelnih i izvođačkihumetnosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, da se prijave za učešće u trećem edukativnom modulu koji će biti održan od polovine maja do kraja oktobra 2012. godine.

Projekat Criticize This! bavi se edukacijom mladih kritičara iz područja književnosti, vizuelnih i izvođačkih umetnosti, te propitivanjem uloge umetnosti u savremenom društvu.

Kroz edukativne module, mentorski rad, predavanja međunarodnih stručnjaka, susrete sa umetnicima i kontinuirano kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj produkciji, učesnici projekta Criticize this! bave se savremenom umetnošću koja je i sama kritična prema stvarnosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Cross-over pristupom, tj. bacanjem pogleda u susedno dvorište, projekat protresa ustaljene obrasce i nudi nova iščitavanja savremene umetničke produkcije na ovim prostorima.

Projekat uključuje pisanje kritika uz mentorski rad, studijska putovanja po regiji iobjavljivanje kritika i eseja na partnerskim portalima (BooksaElektrobeton,KulturpunktPlima i SEEcult) i u podlistku uz nedeljnik Novosti (Hrvatska) i dnevnikeDanas (Srbija) i Pobjeda (Crna Gora).

Fokus kritičkih tekstova usmeren je na problematizovanje tri teme: suočavanje s prošlošću, identitet i društvena transformacija.

Kritike i eseji učesnika biće honorisani, a svi troškovi putovanja pokriveni.

Treći edukativni modul biće održan u Ulcinju od 17. do 20. maja 2012. i primiće 11 polaznika: 4 za književnu kritiku, 3 za vizuelne umetnosti i 4 za izvođačke umetnosti, koji će učestvovati u projektu naredna 4 meseca.

Kriterijumi:

1. pravo učešća imaju svi mladi kritičari iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije;
2. učesnici ne smeju biti stariji od 35, niti mlađi od 18 godina;
3. učesnici moraju da budu spremni da se obavežu na edukaciju i rad u trajanju od 5 meseci (od 17. 5. 2012. do 31. 10. 2012.);
4. odlično poznavanje engleskog jezika;
5. potrebno je poslati:
– kratak CV s kontakt podacima (e-mail, broj mobilnog telefona)
– 1 kritiku iz područja za koje se prijavljuje (3.600 – 6.000 znakova)
– 1 osvrt na položaj kritike u savremenom društvu (3.600 – 6.000 znakova).

Prijave treba poslati na e-mail: project.criticizethis@gmail.com najkasnije do 2. maja 2012. sa naznakom “Criticize this! Prijava na 3. edukacijski modul”.

Priloženi dokumenti moraju u nazivu sadržati: ime i prezime, tip dokumenta (CV, osvrt, kritika) i područje za koje se prijavljuje (književnost, vizuelne, izvođačke).

Prijave koje sadrže više od 1 kritike, kao ni nepotpune prijave, neće biti uzete u obzir.

Odabrani polaznici biće obavešteni o rezultatima konkursa e-mailom najkasnije do 10. maja 2012.

Partneri u projektu Criticize This! su:
(Elektro)Beton.net (SR)
Booksa.hr (HR)
Kulturpunkt.hr (HR)
Plima.org (CG)
SEEcult.org (SR)

Projekat se sprovodi u okviru programa “Kultura 2007-2013“ Evropske unije.

(SEEcult.org)

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.