Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Lena Milović

“Crnogorski umjetnički kružok” koji realizuje NVO Zinak, a koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore, predstavlja vam filmsku režiserku Lenu Milović iz Danske .

Lena Milović je diplomirala TV režiju i sada studira režiju igranog filma na “Super 16” akademiji u Kopenhagenu , u Danskoj. Odrasla je sa majkom iz Danske i ocem iz Crne Gore , na ostrvu Als u Danskoj.

U njenim filmovima, njeni balkanski korijeni se često izražavaju kroz likove koji se pojavljuju, а kroz filmove ispituje kako se kombinacije korijena iz Crne Gore mogu povezati sa južno-jutlandskom vedrinom. Važno je biti kritičan prema sistemu i normi u Leninom istraživanju besmislene svakodnevice i svega što su goruće teme .

Leni je zanimljivo stvarati pouzdane likove koji su nervozni i apsurdni i kojima je teško da budu postavljeni u sistem u kojem živimo. Lena svira u horu pank benda , gdje izražava buntovnost, koja pojavljuje se i u njenim filmovima.

Filmovi: 2017. režirala je film “ZMIJA” , 2019. film “CREEPS” i 2020. film “PARADE”. Sada radi na gangsterskom filmu u ženskom zatvoru u Danskoj.

Najnoviji film Lene Milović “PARADE” izabran je za takmičarski program na filmskom festivalu “Kustendorf” , januara 2021.

( Kustendorf je međunarodni filmski i muzički festival .Osnivač i direktor festivala je filmski reditelj Emir Kusturica )

“PARADE” govori o lokalnoj rukometnoj trenerici Bojani, koja je na ispitu kada roditelji maloligaškog tima počnu da preispituju njene stroge pedagoške metode. Bojana se osjeća zarobljenom, jer sve kulminira tokom razigrane utakmice na kojoj izgleda da svi imaju mišljenje o njenom ponašanju – kao o treneru , ali i kao čovjeku .

Stoga je Bojana prinuđena da zauzme stav i napravi izbor: da li će potisnuti narav i primorati se da se prilagodi kulturno – prihvatljivijim trenerskim metodama ili će se zalagati za svoja uvjerenja i vrijednosti i na kraju ko je ona? Fokusirajući se na tenzije koje nastaju kada se roditelji različitog kulturnog porekla ne slažu oko toga kako postupati pred djecom, “PARADE” film istražuje pitanje koliko je temperament nešto što treba razumjeti – ili pogrešno razumjeti …

Lenina razmišljanja o filmskoj industriji u Crnoj Gori:

“Veoma sam inspirisana pokretom crnog talasa iz bivše Jugoslavije iz 1960-ih, a posebno njegovim apsurdom. Kad sam odrastala, preselila sam se u Beograd gdje sam upoznala mnogo mladih filmskih reditelja i filmskih stvaralaca iz Crne Gore i Srbije. Veoma me zanima crnogorski film i imala sam puno inspirativnih razgovora sa dokumentaristom Vladimirom Perovićem.

Trenutno radim na filmu koji se planira snimati sledeće godine u Risnu – rodnom gradu mog oca u Boki Kotorskoj, u kojem radim na stvaranju koprodukcije sa filmskim stvaraocima iz Crne Gore. Veoma sam fascinirana planinama u Boki Kotorskoj, a film je inspirisan pričom koju mi je rekla moja baka Jelena, dok sam bila dijete.

Korona i stvaranje filmova

“Tokom pandemije koronavirusom učim druge aspekte rada na filmovima, jer to naravno nije lako ili moguće raditi zbog principa “licem u lice sa drugim ljudima” . Mnogo sam naučila iz toga i moja perspektiva kakve nam priče trebaju u našem društvu se neprestano mijenja i razvija. Puno razmišljam o tome kakve su priče publici trenutno potrebne, a posebno se fokusiram i na to od koga su nam potrebne priče u našem društvu. “

A mi smo s Lenom dogovorili druženje , čim nam dođe u Crnu Goru opet .

Zahvaljujemo se na učešću i predstavljanju , kao i na povjerenju .

NVO Zinak

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva. Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.
Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :
Nvo Zinak
https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.