Projekti

Crnogorski umjetnički kružok – Miomir Mišo Vemić

Miomir Mišo Vemić je rođen 1954. godine.
Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću- likovni odsjek. Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i ‘Paleta Đura Jakšića’ (2012., Požega). Nagrađen je na Internacionalnom bijenalu akta u Petrovcu, kao i nagradom ‘Zoran Matić’ (Požega), poveljom ‘Sveti Luka’ (2018), Zlatnom Paletom (Sava, 2017.)
Izlagao je 47 samostalnih i više stotina kolektivnih izložbi.
Jedna od njegovih slika nalazi se u kolekciji pisca Orhana Pamuka. Slika se nalazila u galeriji “Lidija” u Bijelom Polju.
Član je ULUCG i ULUBIH-a. Živi i stvara u Nikšiću.

O njemu je nedavno pisano i u knjizi “Konj kao simbol u evropskoj umjetnosti” Univerziteta u Instanbulu, autora dr Erola Zaldira. Autor opisuje stvaralaštvo velikana u likovnoj umjetnosti, kojima je kroz istoriju konj bio motiv.

“Mišo je virtuoz koji slika ljepotu i ružnoću, ruši tabue i gradi iz temelja jedan nevjerovatan prikaz borbe dobra i zla, očaja i nade. Taj vrtlog osjećanja je istaknut na svakoj njegovoj slici. Jaki ekspresivni potezi puni odlučnosti, boje prigušene, nema pozadine samo glavna figura-konj. “ (Sarabela Drljan)

Njegova slike naslovnice su knjiga i zbirki pjesama naših književnih stvaralaca. Akademski slikar Miomir Mišo Vemić smatra da je umjetnost za malobrojne, te da je razvitak tehnologije donio situaciju da će umjetnost vrlo brzo preći u dizajn ako se nastavi ovako … Za njega je umjetnost “i bijeg i lijek”. A nama je akademski slikar Miomir Vemić danas dao vjetar u leđa, jer nam je njegova podrška izuzetno važna u daljem radu. Zahvalni što je pristao biti učesnik naše bajkovite priče i projekta “Crnogorski umjetnički kružok”, koji je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore, a poštujući mjere zbog zdravstvene krize, uživajmo u njegovom stvaralaštvu online.

Tim “Zinak”

Crnogorski umjetnički kružok realizuje NVO Zinak. Projekat je podržan od Ministarstva kulture Crne Gore.

Projekat je namijenjen svima, s posebnim akcentom podrške ranjivim kategorijama društva.

Koncept projekta je osmišljen kao realizacija seta slikarskih, književnih i muzičkih radionica, koji se na kraju projekta krunišu izložbom i mini koncertom, umjetničkim druženjima i slično.

Zinak je humanitarno i neprofitno nevladino udruženje koje se na prvom mjestu bavi promovisanjem filantropije i društvenom brigom za djecu i mlade. Kao relativno mlado Udruženje, stekli su prepoznatljivost zbog svog posvećenog rada, kako u svojoj zemlji, tako i dalje. Dobitnici su brojnih većih priznanja i nagrada, a svojstveno im je i uspješno i transparentno vođenje projekata.

Sav njihov rad predstavljen je na FB stranici :

Nvo Zinak

https://www.facebook.com/nvo.zinak/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.