Anatomija Fenomena

Deni de Ružmon – U zagrljaju Đavola [Gradac – Alef 14]

U zagrljaju Đavola / Deni de Ružmon ; preveo sa francuskog Frano Cetinić

Žanr: Studija, eseji

Citat: „Treba zbijati šalu s demokracijom.

(…) Humor je nužan zarad dobrog funkcionisanja institucija.(…) Uzmite naime bilo koju demokraciju. Uklonite li svaki humor, kako u svakodnevnom životu tako i u političkom, dobit ćete, na kraju poduhvata totalitarnu državu u punom njenom sjaju.

(…) Kada se u nas uvuče strah od neprijateljstava tada se zlo sklanja u naš oprez i širi svoju zarazu.“

Kroki: Maestralna knjiga u kojoj se Đavo, odnosno zlo kao izuzetno perfidan fenomen promatra na najrazličitije načine. Jednostavno, duhovito, duboko. Najopasniji, najpogubniji đavo je uvek u nama samima. Knjiga je svojevrstan dragulj i zato što ju je preveo Frano Cetinić koji je u posveti napisao: „U spomen na dubrovačkog barda Milana Milišića, ubijenog za vreme velike trešnje Dubrovnika AD 1991, kada su generali rigali na Grad mržnju iz podrumskog kluba književnika.“

Izdavač: „Gradac“, prevod F.Cetinić, 147 strana.

Izvod iz knjige

Imam jednog prijatelja u poslovnom svijetu. Zove se Mr.Tajm i svako ga poznaje.

Mr.Tajm vjeruje da je vrijeme novac. Zarađuje mnogo novca, a ipak nikad nema vremena.Da li je to zato što Mr. Tajm nema vremena nizašto drugo osim novac? Ili pak recipročna izvedenica ovog slavnog diktuma nije istinita? Nije, zasigurno. Novac nije vreme, naprotiv, to je gubljenje vremena. Nalazimo se dakle pred jednosmjernom konvertibilnošću: preobrazba vremena u novac, bez povratne mogućnosti. Mnogi će potrošiti mnogo vremena da bi napravili nešto novca, dok drugi prave mnogo novca za djelić vremena. Baš me briga, ali ono što doista zapanjuje jest činjenica da Mr. Tajm može spiskati čitavo bogatstvo, ali nema ni sekunde vremena. Prosjaci, naprotiv, imaju vremena koliko im je volja. Koliko im je volja da nemaju novca; vremena da ga iščekuju; i naposljetku, da ne očekuju ništa više. Možda u tom trenutku upravo otkrivaju nešto što nema svoje cijene? Mr. Tajm to ne bi vidio ni da mu se prstom ukaže, jer nije potrebno mnogo vremena promatriti te stvari da bi one uopće i postojale.

Mr. Tajm nikad neće imati vremena. Nikad Mr. Tajm nema vremena: vreme ima njega.

Poznato je da je Đavo Vladar Vremena, kao što je Bog Kralj Večnosti. Vreme bez kraja, eto Pakla. Savršena nazočnost, eto Večnosti.

Deni de Ružmon U zagrljaju Đavla, Gradac, 1991.

prevod: Frano Cetinić

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.