Notes

Dragan Bošković – Zablude čitanja [Knjiga dana]

Zablude-citanja-64033

(Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije)

Sve zablude čitanja

Knjiga Dragana Boškovića bavi se kanonom u srpskoj književnosti, egzilom i geopolitičkim identitetom, Vizantijom

Autor: M. V.

 

U ediciji „Znak” izdavačke kuće „Službeni glasnik” objavljena je knjiga Dragana Boškovića „Zablude čitanja”, jedno od najprovokativnijih i najoriginalnijih dela, ne samo u novijoj književno-teorijskoj produkciji, već i poslednjih godina, kako su ocenili Gojko Tešić i Aleksandar Jerkov. U okviru književnog podneva u „Glasnikovoj” knjižari – galeriji u Beogradu, kako je primetio Gojko Tešić, došlo je do srećnog spoja književnosti i istorije umetnosti, i zbog toga što su ovom susretu prisustvovali profesori Robet Hodel, slavista iz Hamburga, i istoričar umetnosti Jerko Denegri.

Različitim temama bavi se Bošković u ovoj knjizi: kanonom u srpskoj književnosti, egzilom i geopolitičkim identitetom, Vizantijom (ovaj tekst posvetio je neprežaljenoj Mirjani Detelić), lečenju literaturom, o književnosti i braku, o Kišu, Pekiću i Crnjanskom.

– U svet književnosti Dragan Bošković ušao je s poezijom, a kao profesor, i sada kao prorektor, od Univerziteta u Kragujevcu napravio je najuzbudljiviji univerzitetski centar. Pokrenuo je naučni časopis, organizuje naučne skupove, posle kojih se objavljuju zbornici, okuplja naučnike iz bivše Jugoslavije pokazujući da je dijalog moguć izvan jugonostalgije ili traumatičnih tema. Podjednaku pažnju posvećuje intelektualcima najrazličitijih provenijencija, i pri tome zadržava rokersku nonšalantnost, rekao je profesor Gojko Tešić.

Po rečima Aleksandra Jerkova, naslov knjige „Zablude čitanja” ne treba shvatiti kolokvijalno, već kao autoironičnu poruku, kao pokušaj da se uvek ode još korak iza metaforičkog i kritičkog izraza. Jerkov je posebno istakao metodološku promišljenost i dubinu, istinsku zapitanost autora pred tim šta za nas znači nasleđe vekova, ukazao je i na opštost problematike Boškovićevih tekstova, a ujedno i na njihovu ličnu crtu.

– Kiš je mene izabrao kao „svoga”, svaka nova knjiga za mene je bila potreba da dodam još nešto o njemu, još neku nijansu, uopšte da se otvorim još više unutar teorijskih modela, a da zadržim odgovornost prema tradiciji. Svako pozitivno čitanje po cenu je negativnog čitanja, objasnio je Dragan Bošković.

http://www.politika.rs/sr/clanak/352118/Sve-zablude-citanja

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.