Anatomija Fenomena

Drama o ljubavi Crnjanskog i Vide Ružić [Tema: Crnjanski]

Vida Ružić
Vida Ružić

Piše: B. G. Trebješanin

– Odavno Miloša Crnjanskog nije bilo među nama, velikog pisca koji je bio čitan i voljen, i bez marketinga. Malo je lakše pisati o ratu, a mi ćemo pričati o ljubavi, što je za nijansu teže. O ljubavi između Vide Ružić i Miloša Crnjanskog i svim iskušenjima kroz koja prolaze njih dvoje zajedno. Želimo da scenski predstavimo ovog najinteresantnijeg, najuzbudljivijeg i večito mladog stvaraoca. Radi se o velikoj ličnosti naše kulture i biću veoma srećna ako posle svake prestave „Crnjanski” bar deset ljudi pročita makar jedno njegovo delo – kaže rediteljka Ivana Vujić, koja uskoro počinje rad na predstavi „Crnjanski”, a koju će raditi u zemunskom „Madlenijanumu”. Koproducent predstave je Bitef teatar, a predstava će premijerno biti izvedena 7. februara 2015. godine na sceni „Madlenijanuma”.

Dramski tekst „Crnjanski” nastao je kao koautorsko delo dramaturga Slavenke Milovanović i Ivane Vujić, a u saradnji sa Milošem Latinovićem. Oni su u proteklih godinu i po dana sakupljali građu za svoje novo pozorišno ostvarenje, neumorno obilazeći arhive, iščitavajući dela Crnjanskog, novinske tekstove i istražujući sve pojedinosti vezane za život i stvaralaštvo ovog umetnika.

Autori su glavno težište stavili na period izgnanstva Miloša Crnjanskog i njegove žene Vide Ružić za vreme Drugog svetskog rata i posle njega, ali i na njihov željeni povratak u Beograd. Kroz pozniji period života Miloša Crnjanskog i Vide Ružić preplitaće se njihova sećanja na detinjstvo i dane mladosti, ali i period kada je bio saradnik „Politike”.

– Iza Miloša Crnjanskog je veoma dug, interesantan život koji obuhvata dva svetska rata, ali ćemo mi kroz život tog velikog čoveka, kroz njegovu privatnost pokušati da ispitamo i našu sopstvenu intimu i mesto u današnjem svetu. Reč je o velikom književniku koji je uvek anticipirao novo. Njegova poezija posle Prvog svetskog rata je antiutopijska, a ako govorimo o njegovoj ljubavnoj poeziji i ona se razlikuje od ostatka naše poezije, jer je eterična i potpuno internacionalna. Poznato je da je pesmu „Mizera” posvetio svojoj ljubavi koja je strankinja. Možemo reći da Crnjanski piše i prvi postdramski srpski roman „Kod Hiperborejaca”, odnosno žanrovski teško odredivo dvotomno delo koje je i roman i putopis i novinski članak i poezija – kaže Ivana Vujić.

– Ono što Crnjanskog razlikuje od Andrića, a on je veliki isto kao Andrić, jeste njegova otvorenost sopstvene intime prema stvarnosti i svetu. Život Crnjanskog biva veoma bolan, ali je zato njegovo delo veličanstveno. On je svojim životom, čitavim svojim delom, bićem, plaćao svaku svoju individualnu slobodu, baš kako je i znao da u stihu kaže:

„Ali: ili nam život nešto novo nosi,
a duša nam znači jedan stepen više,
nebu, što visoko, zvezdano, miriše,
il nek i nas, i pesme, i Itaku i sve,
đavo nosi.”

Dakle, radi se o nepokolebljivoj veličini, velikoj emociji, velikoj ljubavi za svoju zemlju. Itaka Miloša Crnjanskog je Srbija, njegova zemlja. Nažalost, on provodi veliki deo svoga života van zemlje, ali ljubav i poštovanje prema njoj je ogromno. Veoma je interesantan i njegov lični život sa gospođom Vidom Ružić, obrazovanom beogradskom lepoticom, ćerkom dvorskog savetnika, koja mu je u stvari pomogla da izdrži u izgnanstvu.

– Predstavu „Crnjanski” ćemo raditi na način kako je sam Miloš Crnjanski pisao „Hiperborejce”, dakle, biće to nešto savremeno, puno života, kritičko, a pritom eterično. Mi svoje najbolje ljude zaboravljamo, o njima ne govorimo i onda se pitamo gde je ta naša snaga. Ona je u nama samima, ali mi je moramo pronaći, izvući na svetlost i sa svojom snagom krenuti napred. Imamo književnike, pesnike koji spadaju u red najboljih svetskih pesnika i književnika i po iskustvu i po daru, neobičnosti, originalnosti, i po svemu. Imamo ih u nekoj našoj fioci koju samo moramo otvoriti. Posebno ih moramo predstaviti mladim naraštajima da znaju odakle potiču, ko su njihovi preci, šta su dobro radili, čemu su stremili, kakve su živote imali, šta su izdržali i kako i zašto su večito živi – kaže Ivana Vujić.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Drama-o-ljubavi-Crnjanskog-i-Vide-Ruzic.lt.html

Ostavite komentar: