Notes

Džonatan Franzen – Purity [Knjiga dana]

dereta-dzonatan-frenzen-pjuriti

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Preporuka za čitanje: “Purity”, roman Džonatana Franzena

Džonatan Franzen, veliki američki književnik, nakon pet godina od romana “Sloboda” objavio je roman “Purity”… Ovu knjigu vam preporučujemo za čitanje.

“Franzen vješto uvezuje linije priče, koristeći dikensijansku slučajnost i višestruke zaplete kako bi stvorio napetost i kako bi nas zabavio… Franzen je dodao novu oktavu svom glasu.” (Njujork tajms)

Pet godina nakon sjajnog romana „Sloboda“ jedan od najpoznatijih američkih književnika Džonatan Franzen objavio je roman “Purity”, a za naše područje izdavač je Buybook.

Glavni lik u romanu “Purity” je pametna, zabavna i neobična Pip Tajler koja ne zna mnogo o svom porijeklu. Ono što zna jeste da joj je pravo ime Purity, živi u gradići Santa Kruz, ima prilično veliki studentski kredit (130.000 dolara) i skvota sa mnoštvom sustanara, uglavnom anarhista.

Odnos Pip sa majkom je nestabilan i mogao bi se čak okarakterisati kao prilično rizičan. Mlada djevojka ne zna zbog čega je njen život obavijen velom tajni.

Sasvim slučajno u njen život ulazi njemački mirovni aktivista, koji je na čelu organizacije “The Sunlight Project” koja veoma liči na WikiLeaks. Preko te organizacije Pip odlazi u Južnu Ameriku.

Ta pustolovina otkriće i tajnu oko njenog porijekla,a rasvijetliće joj je i mnoge druge stvari sa kojima će se susresti.

“Purity” je roman koji nosi u sebi elemente crnog humora i priču o idealizmu mladih osoba, ekstremnoj vjernosti ali i ubistvu.

Autor Korekcija i Slobode je zamislio svijet živopisnih likova – stanovnika Kalifornije i Istočnih Nijemaca, dobrih i loših roditelja, novinara i hakera i prati njihove puteve koji se prepliću kroz krajolike savremene koliko i sveprisutni internet, i drevne koliko i rat među polovima.

Prve kritike romana “Purity” bile su pozitivne. Kritičar Mičiko Kakutani (Njujork tajms) napisao je da je nastojanje dva lika u knjizi da svaki na svoj način uđu u trag svom identitetu čini Frenzenov “najintimniji roman dosad”.

Sam Franzen je na pozitivne reakcije na ovaj roman objasnio da to ima veze sa tim što je zašao u pedesete godine života.

“Mora da sam pri kraju svoje produktivne karijere. Ljudi su počeli da odobravaju ono što radim”, rekao je književnik.

VELIKI AMERIČKI KNJIŽEVNIK

Džonatan Franzen (1959) je savremeni američki književnik koji je za svoj treći roman, “Korekcije” dobio je prestižnu američku nagradu, “National Book Award”, a 2012. godine bio je i finalist za Pulicerovu nagradu za književnost.
U središtu skandala Francen se našao kada je 2001. godine odbio Oprinu ponudu da “Korekcije” budu uvrštene u njen klub knjiga, ali sukob se smirio 2010. godine kada je prihvatio tu ponudu za roman “Sloboda”.
Kada je izašao roman “Sloboda”, priča o tri generacije porodice Berglund, advokatu Volteru, njegovoj supruzi Peti i njihovim intimnim dramama,  o kapitalizmu, politici, koji je pisao devet godina, Tajms je  na naslovnoj strani tumačio: “Veliki američki književnik… Tada je kritika napisala da Franzenovi likovi “ne rješavaju zagonetke, nemaju magične moći i ne žive u budućnosti. Ali u svom novom romanu pokazuje nam kako danas živimo”.
Američka kritika smatra da Frenzen nastavlja niz koji su započeli Hemingvej, Nabokov, Selindžer, Majler, Apdajk…
“Purity otkriva Franzenovu genijalnu sposobnost izgradnje zapleta, njegovu mmogućnost da usmjeri haos stvarnog života prema trenucima koji izgledaju u potpunosti iznenađujući, a ipak neizbježni… Od prvih zapažanja… svojim pažljivim razmišljanjima o etici novinarstva, Purity nudi stalni provokativni niz saznanja.”(Vašington post)

http://www.6yka.com/novost/96195/preporuka-za-citanje-purity-roman-dzonatana-franzena-

Ostavite komentar: