Anatomija Fenomena

Edgar Li Masters – Prečasni Henry Bennett [Tema: Antologija svjetske poezije]

 

Tek sam na samrtnoj postelji shvatio
da me je dotle dovela
Jenyna zloba.
Meni je bilo sedamdeset, njoj trideset i pet,
iscrpio sam se i postao sjena u želji da
zadovoljim
Jeny, rumenu Jeny punu života…
Moja mudrost, ljepota mog duha
nisu joj, zaista, značili ništa
i neprestano je govorila o silnoj snazi
Willarda Shafera i o tome kako je jednom sam
podigao iz jarka Kirbyjev traktor.
Tako je Jeny naslijedila moj imetak i uzela
Willarda,
to brdo mišića! Tog klipana!

 

Prevod: Zvonimir Golob

 

 

Edgar Li Masters (Edgar Lee Masters, 1868 – 1950), američki pesnik, romansijer, biograf i dramski pisac. Rođen je u Garnetu, Kanzas, gde je njegov otac započeo advokatsku praksu. Živeo je u gradovima Ilinoisa: Pitersburgu, Luistaunu i Čikagu, gde je postao član advokatske komore. Advokaturom se bavio od 1893, a 1911. osnovao je sopstvenu kancelariju, u kojoj će raditi sve do neposredno pred smrt. Od 1923. godine, pa do kraja života, sa manjim prekidima, živeo je u Njujorku. Umro je u negovateljskoj kući u Melrouz Parku, Pensilvanija, a sahranjen je u Pitersburgu. Dva puta se ženio. Imao je troje dece.
Iako je objavio pedesetak knjiga najrazličitijih žanrova, upamćen je po knjizi pesama Antologija Spun Rivera (1915, 1916). Nikada nije ponovio uspeh postignut ovom knjigom koja je prevedena na mnoge svetske jezike, i o kojoj su napisane brojne knjige studija. Pesme iz ove knjige zastupljene su u skoro svim antologijama američke poezije koje obuhvataju čitav 20. vek i izučavaju se u okviru obrazovnih programa u Americi. Pre objavljivanja Antologije Spun Rivera Edgar Li Masters je često književne radove štampao pod raznim pseudonimima, smatrajući da mogu škoditi njegovoj karijeri advokata. Bio je član neformalne grupe pesnika koju su nazivali Čikago Renesansa, a kojoj su pripadali i pesnici Karl Sandberg i Vočel Lindzi.
Na sebe je skrenuo pažnju i biografijom Abrahama Linkolna, pod nazivom Lincoln: The Man (1931) koja je izazvala kontraverze zbog tvrdnji koje demitologizuju američkog predsednika, predstavljajući ga kao oruđe u rukama američkih bankara.
Dobitnik je sledećih nagrada: Mark Twain Silver Medal (1936), Poetry Society of America medal (1941), Academy of American Poets Fellowship (1942) i Shelly Memorial Award (1944).

Na srpskohrvatski jezik pesme iz knjige Antologija Spun Rivera do sada su prevodili: Ivan V. Lalić i Branka Lalić (Antologija moderne američke poezije, Prosveta, Beograd, 1972), Zvonimir Golob (Antologija Spoon Rivera,Veselin Masleša, Sarajevo, 1980) i Slavica Miletić (časopis Mostovi, broj 94/95, 1993).

O piscu: Vladimir Stojnić

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.