Anatomija Fenomena

Elizabeta II i srce dečaka – Stenli Metjus [Tema: Dribling]

elizabeta i stenli metjus

Piše: Božo Koprivica

Stenli Metjus
(1915 – 2000), Engleska
Klubovi: Stouk Siti i Blekpul

Stenli Metjus je 33 godine bio profesionalac. Igrao je samo za dva engleska kluba Stouk siti i Blekpul. Prvu utakmicu odigrao je 4. Marta 1932. a poslednju 6. februara 1965. protiv londonskog Fulama. Stouk siti je pobedio sa 6:2, Stenli Metjus je imao 50. Godna i pet dana. Odigrao je 701. prvoligašku utakmicu i postigao 71. gol. Stenli Metjus ni na jednoj utamici nije bio isključen, niti bio opomenut. U svojoj drugoj sezoni uveo je Stouk siti u Prvu ligu. A posle Drugog svetskog rata 1947. za 11.500 funti prešao je u Blekpul.
Bio sam povređen. Ispao sam iz tima. Proglasili su me za starca. To me je naljutilo i tražio sam da idem, i otišao sam u Blekpul.
Sa Blekpulom Metjus je igrao finale engleskog kupa. Blekpul – Bolton, 1953. Bilo je to najuzbudljivije finale Kupa u istoriji engleskog fudbala. Bolton je 25 minuta pre kraja vodio sa 3:1.
Osetio sam svoj trenutak, upotrebio sam svoje trikove. Odbrana Boltona više nije imala snage  i moći da me zadrži.

Posle dva Metjusova dodavanja, dva centaršuta, centrafor Mortensen je dao dva gola i to je bilo 3:3. Htela me lopta. Driblao sam kao od šale. Nisam jurio, leteo sam.
U poslednjem minutu, posle njegovih driblinga na desnom krilu, Bil Peri je postigao četvrti gol i Blekpul je osvojio Kup Engleske. Bilo je 4:3. To je jedini trofej koji je osvojio Stenli Metjus i to je najvažniji dribling Stenlija Metjusa.

Dribling ima srce dečaka. Dribling je savršen kao led. Ne tiču ga se ni smrt ni proleće. (Fudbal je moj život, Stenli Metjus, 1964).

Ima jedna fotografija na kojoj kraljica Elizabeta II čestita Stenliju Metjusu osvajanje Kupa na prepunom Vembli stadionu. Nikad Elizabeta nije imala toliko kraljevske otmenosti i nekog lepog ženskog stida, usplahirenosti. To nije bila kraljica, nego mlada Elizabeta, i nikad više kraljica. Elizabeta II i Stenli Metjus.
Za reprezentaciju Engleske odigrao je 54 utakmice i postigao 11 golova. Prvu utakmicu odigrao je u Kardifu protiv Velsa, 29. Septembra 1934.(4:0), a poslednju 15. maja 1957. u Kopenhagenu protiv Danske. Bilo je 4:1 za Englesku.

Dve su Metjusove važne (najvažnije) utakmice u engleskoj reprezentaciji. Prva protiv Čekoslovačke, 1. decembra 1937. na Vembliju. Metjus je dao tri gola tada najboljem golmanu na svetu Františeku Planički. Tri driblinga i tri gola. Na kraju je bilo 5:4. I druga utakmica protiv Jugoslavije skoro dve decenije kasnije, 28. novembra 1956. I na toj utalmici je činio čuda, njegov direktan čuvar bio je veliki igrač Branko Stanković. Stanković je više bio na travi, na talonu, nego u igri, i Englezi su pobedili sa 3:0.

Na kraju te godine, 1956. Metjus je dobio Zlatnu loptu, proglašen je za najboljeg igrača Evrope. Bila je to prva Zlatna lopta, a Metjus je imao 42. godine.

Kad je počela sezona 1961-62, vlasnici Blekpula su mislili da Stenli Metjus treba da ide u penziju. Metjus se vratio u Stouk siti, koji je bio na 19. mestu Druge engleske lige. Poslednju utakmicu u toj sezoni Stouk siti je igrao protiv Luton tauna. Ta utakmica je odlučivala hoće li Stouk siti postati prvoligaš ili će Luton taun ispasti iz Druge lige. Pobedio je Stouk siti sa 1:0. Gol je dao Metjus. I to je bio poslednji gol Stenlija Metjusa u karijeri, tada je imao 48 godina. Kad je došao u Stouk siti, prosek gledalaca bio je oko 8.000, a kad je počeo da igra, popeo se na 25.000.

Kraljica Elizabeta je već 1957. odlikovala Stenlija Metjusa i on postaje vitez britanske imperije, a 1961. ulazi u Dom lordova. Ser Stenli Metjus je prvi fudbaler koji je postao lord.

Ser Stenli Metjus poslednju utakmicu je odigrao 28. aprila 1965.

Na jednoj strani bila je reprezentacija Engleske, a na drugoj Jašin, Šnelinger. Masopust, Kubla, Di Stefano, Puškaš, tim sveta. Na kraju utakmice Puškaš i Jašin izneli su Metjusa na ramenima. I to bi bio kraj. Kraj kao iz neke bajke. Ali nije bio kraj. Metjus je 1970. proslavio 65. rođendan i otišao na Maltu da bi igrao za tim Post paulin. I još nešto, i onda je kraj. Stenli Metjus je često išao na kraće turneje po Africi. To su bile demonstracije driblinga ili centaršuteva i obučavanje trenera. Metjus je bio u Mozambiku 1955. U gradu Lorenco Markešu na jednoj utakmici među skuplajčima lopti bio je i dvanaestogodišnji dečak Fereira da Siva Euzebio.

I to je kraj, ili – kako su se prvi put videli Stenli Metjus i Euzebio da Silva.

 

 

Ostavite komentar: