Anatomija Fenomena

Film – Slučaj Harms – [Tema: Harms]

Slučaj Harms
1987
Režija: Slobodan Pešić
Scenario: Aleksandar Ćirić i Slobodan Pešić
Uloge: Frano Lasić, Damjana Luthar, Milica Tomić, Rahela Ferari, Mića Tomić, Mladen Andrejević, Branko Cvejić
Trajanje: 93 minuta
Zemlja: Jugoslavija
Jezik: srpskohrvatski, engleski
Festivali: Kan, Manhajm, Berlin, San Francisko
Nagrade: Festival u Puli – nagrada Kokan Rakonjac za  režiju.

Oslonjena na biografiju Danila Ivanoviča Harmsa, protagonistu slavne sovjetske avangarde koji je tragično završio u staljinističkim čistkama 1942, ova drama predstavlja snažnu osudu staljinizma.
Priča o piscu koji opisuje neobične i apsurdne slučajeve, a oni počinju da se događaju, pa i on sam postaje slučaj. Iskačući iz okvira pisca po zadatku, on postaje poseban slučaj za državu koja to može da riješi samo na jedan način – smrću, dok se više sile, u liku jednog anđela, bore da odgode neumitno.
Cijeli život sveden je u filmu na tri poslednja dana – tri dana u kojima se Harmsu dešavalo ono što umjetnika može najjače da pogodi – da počne da mu se događa ono o čemu je pisao. Drama je rađena u crno-bijeloj tehnici, uz mnoge inovacije u domenu filmskog jezika, među kojima se ističe poseban postupak bojenja sa ciljem da se podvuku neke značajne metafore.

Film je dobio značajna priznanja u Kanu, Puli i Manhajmu 1988, a u Berlinu i San Francusku 1989. godine.

Prolog:

O reditelju

Reditelj Slobodan D. Pešić, rođen je u Novom Sadu 1956. godine. Studirao je arheologiju u Beogradu, a zatim u Vašingtonu filmsku režiju. Režirao je i TV dramu Rianon, i napisao scenarija za filmove Pseće srce i Punta Rossa. Sa Eni Gotlib napisao knjigu Kocka o psihološkoj igri, nastaloj na prostorima eks-Jugoslavije, koja je osvojila čitav svijet, od Amerike do Japana.

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.