Anatomija Fenomena

Film – U ime oca [Tema: Zatvor]

U ime oca
(In the Name of the Father)
1993
Režija: Jim Sheridan
Scenario: Jim Sheridan, Terry George
Uloge: Daniel Day-Lewis, Pete Postlethwaite, Emma Thompson
Trajanje: 133 minuta
Zemlja: Velika Britanija, Irska
Jezik: engleski
Festivali: Berlin
Nagrade: Zlatni medvjed u Berlinu, nominovan za sedam Oskara, Zlatni Globus, Evropska filmska nagrada

Film U Ime oca je istinita priča o nevino optuženom Ircu koji zajedno s ocem provodi 15 godina u zatvoru uporno se boreći za istjerivanje pravde. Gerry Conlon, sitni lopov iz Belfasta, zajedno sa nekolicinom svojih prijatelja pogrešno je optužen za napad koji je IRA izvela na londonski pab. Britanska ga policija muči i zlostavlja, i on pod prisilom priznaje zločin i biva osuđen na doživotnu robiju.  Ipak, i njegovu porodicu upliću u čitav slučaj pa mu tako i otac završava u zatvoru. Zajedno s njim, on tamo provodi čak 15 godina, nastojeći pritom dokazati svoju i očevu nevinost.
Istinita priča o nevino optuženim osuđenicima za terorističke napade IRA-e nastao je prema  memoarima samog Gerry Conlonija “Dokazano nevin”.

Film je izazvao kontroverze jer scenario dobrim dijelom ne prati stvarne događaje. Na primjer, Conlon i njegov otac nijesu privedeni zajedno kao u filmu, a razlozi za Conlonovo puštanje su izmišljeni. Lik Emme Thompson je kombinacija nekoliko advokata koji su radili na slučaju.

Trejler

O reditelju:

Džim Šeridan je rođen u Dablinu 1949. godine. U Kanadu, pa u Njujork emigrira 1981. Najpoznatiji filmovi: Moje lijevo stopalo, U ime oca, U Americi, Bokser, Braća, Kuća snova. Njegovi filmovi su šest puta bili nominovani za Oskara. Sa Danijel Dej Luisom je sarađivao u tri filma – Moje lijevo stopalo, U ime oca I Bokser (Dej Luis je dobio Oskara za glavnu ulogu u filmu Moje lijevo stopalo).

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.