Anatomija Fenomena

Hermafroditsko ostrvo [Tema: Imaginarna mjesta]

LesHermaphrodites1605

Lutajući komad zemlje, koji se obično nalazi u blizini lisabonske luke, u Portugaliji. Njegovi stanovnici su polumuškarci, polužene i govore latinski. Hermafroditsku republiku je najvjerovatnije osnovao siro-feničanski bog sunca Elagabalus, ili Helioagabalus, a čudnovate predstave u njegovu čast odvijaju se i dan-danas u brojnim palatama na ovom ostrvu. Posetilac bi mogao da pomisli da se nalazi u zemlji pozornica pod vedrim nebom – preko čitave godine, širom zemlje, Hermafroditi izvode, kao dio svojih religioznih obreda, scene iz klasičnih komada: Otmica Sabinjanki, Atakserks i njegova ćerka, Uništenje Akteona od strane njegovih ljubavnika, Lascivne preokupacije Sardanapulusa, da imenujemo samo neke od njih. Arhitektura je helenistička, a prelijepa zdanja sagrađena od mermera, jaspisa, porfira, zlata i emajla krase ovo ostrvo. Duž ulica su dugi nizovi stubova, od kojih svaki predstavlja tijelo žene sa glavom bradatog muškarca. U samom središtu ostrva ostrva Hermafroditi su podigli statuu Heliogabalusa, u čijem podnožju stoji knjiga izrezbarena u kamenu koja sadrži zakone ove zemlje.
Moto Hermafroditske republike je A tous acords (“Odgovaram svima”). Principi na kojima su zasnovani svi zakoni su da je ljepota od sveopšteg značaja, i da je senzualnost jednaka  svetosti. Jedan zakon kaže: “Mi ignorišemo čitav svijet, iskupljenje, opravdanost i osudu”, a drugi: “Mi ignorišemo Vrijeme i Vječnost i ne obaziremo se na kraj dana.”
Omiljeni autori Hermafrodita su Ovidije, Katul, Tibul i Propercije. Mjesec maj se proslavlja svakog mjeseca.

Izvor: Tomas Artus – Description de L Isle des Hermaphrodites nouvellement decouverte, contenant les Moeurs, les Coutumes et les Ordonnances des Habitants de cette Isle, comme aussi le Discours de de Jacophile a Linne, avec quelques autres pieces curieuses. Pour servir de Supplementaau Journal de Henri II, Keln, 1724.

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.