Jasan Pogled

Idite na psihoterapiju

Foto: Ian Keefe

Čovjek od tridesetih, kada energija krene polako da se smanjuje, mora posebno budno paziti na to da mu se percepcija svijeta i logika širih procesa ne deformišu pod suptilnim kombinovanim dejstvom “biologije prolaznosti” i nikada razriješenog psihološko emotivnog tovara koji svi imamo i koji se takođe struktuira u tijelu u vidu blokada i tenzija. Prirodno je sa godinama mladalačkom idealizmu donijeti malo opreza ali ono što najčešće  kod većine ljudi vidimo je tonjenje u sve crnju predstavu stvarnosti.

Rešenje za ovo leži u duhovnom razvoju i to realnom i neselektivnom budući da veoma često neke sobe svog podzemlja nikada ne otvorimo projektujući nesvjesno njihov mrak na svijet oko sebe… Tu bi jedna od nezaobilaznih stvari morala biti odlazak na psihoterapiju jer mi, jednostavno, nismo svjesni stvari kojih nismo svjesni. Iako ih svi oko nas vide. Iako će ih naš terapeut 80% rutinski (za sebe tj bez komuniciranja nama) provaliti već kroz prvi razgovor.

Sjenka jeste sjenka jer je neobasjani dio nas. Potisnute emocije ne osjećamo, nismo ih svjesni, baš zato što su potisnute, sakrivene u našim opsesijama, neurozama i začaranim krugovima koji nam se ponavljaju. Najčešće našim životima upravljaju stvari za koje ni ne znamo da postoje u nama ili čiji značaj veoma umanjujemo.

Zato sjenku – taj dio nas skriven od nas samih – još od mladosti eksternalizujemo i projektujemo na druge i svijet oko nas ali sa godinama se ovo drastično pojačava donoseći sve veću patnju i nama i ljudima oko nas. Sve smo zagriženiji u svojim bitkama sa projektovanim neprijateljem, a da to ne vidimo i ne razumijemo jer… nismo svjesni onoga čega nijesmo svjesni. Sve i kada svi drugi to jasno vide i sve više bježe od nas i naše borbe sa onim čemu bi trebalo da se okrenemo ka unutra. Srećan je ko krene na terapiju u dvadesetim ili tridesetim. Srećan je i onaj ko krene bilo kada. Ali što ranije, to bolje.

Ovih dana će mnogo mladih psihoterapeuta imati priliku da dosta vježba zbog kriza koje nastaju u okolnostima pandemije i njenih pratećih posledica. Karantini su do vrenja doveli mnogo šta od čega smo bježali prihvatajući jurnjavu svijeta. To će doprinijeti razvoju ovog aspekta osvjetljavanja sjenke i duhovnog razvoja. To će biti jedan od velikih dobitaka koje su donijeli ovi dani.

Darko Dožić

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.