Konkursi

Konkurs Kontejnera za Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine

Kontejner – biro savremene umetničke prakse poziva autore da se prijave svojim radovima i idejama na konkurs za učešće na medjunarodnom interdisciplinarnom festivalu “Ekstravagantna tijela” koji će biti održan treći put u oktobru (listopadu) 2013. godine u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu.

Prema konceptu i u realizaciji Kontejnera, festival “Ekstravagantna tijela” održava se od 2007. svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je reč o telesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu.

Tema ovogodišnjeg, trećeg izdanja festivala “Ekstravagantne godine” je starost, odnosno individualna iskustva i društvene implikacije tzv. trećeg doba.

Festival “Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine” pitanje starosti prepoznaje kao ono koje čini vidljivim pretpostavke na kojima se temelji savremeno društvo i kao mesto sa kojeg se otvara mogućnost za njegovu kritiku. Društvu opsednutom takmičenjem i profitom starost suprotstavlja sporost, minimalnu proizvodnju i konzumaciju, mogućnost analize i refleksije. Mladom, energičnom i konstantno ulepšavanom i pomlađivanom telu, starost suprotstavlja telo koje se sve više udaljava od ideala zdravlja i lepote, a koje, međutim, i dalje može biti izvor užitka i zadovoljstva.

Festival će predstaviti umetničke radove, filmove, performanse, predavanja i tekstove koji se kritički bave starošću, uzimajući u obzir razgranatost podtema i implikacije koje one podrazumevaju – od ekonomije, zdravlja, demencije, dokolice, lepote, samoće, dosade, ljubavi, seksualnosti, smrti, do naučnih inovacija u produženju života, proteza, regenerativne medicine i pitanja besmrtnosti.

Predloge treba podneti putem prijavnice koja je dostupna na sajtu Kontejnera, kao i U PRILOGU.

Prijave treba slati na e-mail: natjecaj@kontejner.org ili na poštansku adresu: Kontejner, Kvaternikov trg 2, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

Konkurs je otvoren do 3. juna (lipnja).

Oni koji prodju konkurs, biće obavešteni o rezultatima do 15. juna (lipnja).

Projekat će biti realizovan u programskoj saradnji sa Kioskom (Beograd), Live Art Development Agency (London) i Muzejem moderne i savremene umetnosti(Rijeka).

Partneri su: Galerija Klovićevi dvori (Zagreb), Galerija12 HUB (Beograd), Zaklada Zajednički put (Zagreb), Gerontološki centar Bežanijska kosa (Beograd) i Atelier Frankfurt (Frankfurt).

Više o konkursu moguće je naći na sajtu Kontejnera www.kontejner.org

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.