Konkursi

Otvoren konkurs za priče o Savamali

Mikser festival i Izdavačka kuća “Arhipelag” raspisali su književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda. Konkurs je otvoren do 25. maja.

Konkurs je otvoren za savremene prozne pisce koji u svojim pričama, nezavisno od svojih poetičkih, tematskih i iskustvenih izbora ili generacijske pripadnosti, pripovedaju o Savamali i savskoj padini Beograda.

Savamala u ovim pričama može biti tema, mesto radnje ili oživljeni duh grada koji u pričama i pričanju postaje junak za sebe. Pisci koji se odluče za Savamalu kao temu mogu da pripovedaju o istorijskoj Savamali, otmenom i dinamičnom kraju u kome je započinjala istorija modernog Beograda i nastajao beogradski duh, ili se mogu posvetiti današnjoj Savamali koja se obnavlja kao prostor kreativnosti i iznova oslobođene energije. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.

Stručni žiri, sastavljen od poznatih pisaca i književnih kritičara, izabraće deset najboljih priča koje će biti objavljene u zajedničkom izdanju Mikser festivala i “Arhipelaga”.

Autori tri najbolje priče biće nagrađeni sa 25.000 dinara za prvo mesto, 15.000 za drugo i 10.000 dinara za treće mesto.

Izabrane priče i nagrađeni pisci biće predstavljeni na ovogodišnjem Mikser festivalu, regionalnoj smotri kreativnosti i inovacija, koja se održava od 28. maja do 2. juna u Savamali.

Književni konkurs za nove priče o Savamali prva je zajednička aktivnost Mikser festivala i Izdavačke kuće “Arhipelag”, a istim se najavljuje i dugoročna saradnja u promovisanju kulturnih sadržaja. Već od 10. maja čitaoci će moći da kupe knjige u izdanju “Arhipelaga” u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

Nove priče o Savamali, obima do 5.000 karaktera, mogu da se šalju do 25. maja na adrese: savamala@mikser.rs i price@arhipelag.rs.

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.