Anatomija Fenomena

Magia sutra – Treba ovladati celokupnim mogućnostima [Tema: Hamvaš]

© igor a.andreev

Magia sutra 8

Treba ovladati celokupnim mogućnostima

Nova komplikacija i nova teškoća. Konstatovali smo stalno prisustvo potpune celine egzistencije, prisustvo u svakom čoveku.

Znamo i to da stvarnost treba da priznamo u njenoj punoj celini. Kako se zbiva ovo priznanje?

Da li tako da ga umom promislim i priznam? Nikako.

U prvom redu na taj način da svojim postupcima polazim od toga. Odnosno ovladavam ukupnom mogućnosti.

Jedna od odrednica modernog sveta jeste pogled na svet. Pogled na svet može biti spiritualistički, idealistički, materijalistički, realistički, mistički, skeptički, nihilistički, religiozni, ateistički, istorijski, apsolutistički, egzistencijalistički, i ako nekoga zanimaju i ostali, neka uzme u šake filozofski rečnik.

Međutim, nesumnjivo je da neko – većinom ne iz sasvim dobrih namera – u pogledima na svet neki deo poistovećuje sa celinom. Jer je čovek u svojoj istinskoj egzistenciji (u prisustvu potpune celine) i spiritualist, i skeptik i apsolutista i realista, i to sve odjednom, i čovek ne potvrđuje ispravan stav ako nađe zapećak nekog pogleda na svet, nego ako se otvori za sve poglede i uzme u posed mogućnosti svih.

Isto ovakvo držanje važi i za ostala područja.

Samog sebe (i sve ostale) treba da oslobodnm na celoj liniji za sve mogućnosti kako bih istinski i aktivno mogao da priznam celu stvarnost, i tako u činio prisutnim celu egzistenciju.

Potpuno i u svakom momentu treba da stavim u pokret apsolutni aktivitet koji se nalazi u meni (u svetu). Uslov za upoznavanje stvari, kaže Viko, jeste da to učinim. Scio quae facio – kaže Bader – samo ono mogu da znam što učinim.

Bela Hamvaš

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.