Anatomija Fenomena

Marianne & Leonard: Words Of Love [Tema: Leonard Koen]

Odnos slavnog kantautora Leonarda Koena i njegove muze Marijan Ihlen, koja je bila glavno Koenovo nadahnuće za hitove “So Long, Marianne” i “Bird on a Wire”, prikazan je u dokumentarnom filmu Marianne & Leonard: Words Of Love.

Marijan Ihlen je preminula je u julu 2016. Godine. Kada je saznao za njenu bolest Koen joj je preko prijatelja poslao pismo:

 “Pa, Merijen, došlo je do ovog doba kada smo toliko stari i naša tijela se raspadaju, i mislim da ću te uskoro pratiti. Znaj da sam toliko blizu iza tebe da ako pružiš ruku, mislim da ćeš moći da uhvatiš moju. Znaš da sam te uvijek volio zbog tvoje ljepote i mudrosti, ali ne moram da kažem ništa više o tome, jer sve već znaš. Ali sada, samo želim da ti poželim lijepo putovanje. Zbogom stara prijateljice. Beskrajna ljubavi, vidimo se na kraju puta.”

Koen je preminuo nepuna četiri meseca kasnije, 7. novembra iste godine. Dokumentarac je premijerno izveden na festivalu Sandens 2019. godine i govori o susretu Koena i Marijan 1960. godine na grčkom ostrvu Hidra, dok je Koen još gradio svoju umjetničku karijeru.

Par je neko vrijeme živio u kreativnoj, boemskoj zajednici, prije nego što Koen, kasnih šezdesetih postaje zvijezda u Sjedinjenim Državama. Tada i njihov odnos postaje sve složeniji.

Režiju filma potpisuje Nik Brumfild. Inače, Blumfild je na Hidri, kao dvadesetogodišnjak, upoznao Marijan Ihlen. Ona ga je upoznala sa Koenovom muzikom ali i ohrabrila da snimi svoj prvi film.

U dokumentarcu se koriste dosad neviđeni Brumfildovi snimci i dio materijala koji je snimio reditelj dokumentaraca D.A. Penebejker.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.