Anatomija Fenomena

Magia sutra – Spasenje je supstancija života [Tema: Hamvaš]

Foto: Mariana Beltran

Magia sutra 28

nego spasenje

već i zato jer spasenje ne pokreće i ne upravlja njime život, nego spasenje životom. Spasenje je smisao života. Spasenje je supstancija života. I pretpostavljajući ako bismo bili sigurni da ne postoje drugi svet ni strašni sud ni večnost, jer se duša i duh raspršuju zajedno s telom, misao o spasenju trebalo bi da bude obavezujuha već i zbog osećanja odgovornosti, bezuslovno, zbog samog poštenja, kako nikome ne bi ni palo na pamet da smatra lopovom čoveka koji hoće da  ode a da ne plati.

Na ovom mestu čovek dobija odgovor na cello jato takvih pitanja koja inače nikada ne bi mogla biti rešena. Znamo da je tragedija krah i poraz i slom života. Ali znamo i to da se život u tragediji zalud slomio, čovek se uzdigao. Jer iz kraha života može biti trijumf i iz poraza pobeda.

Život propada? Neka. Samo da spasenje bude spaseno.

I znamo da ima života koji su naizgled uspeli, a zapravo su obeščašćeni. Zašto? Jer je čovek proigrao svoje spasenje. Ispunjen i uspešan život još nije pribavljeno spasenje. Dubina tragedije je upravo u tome što heroj zbog spasenja odbacuje život. Zato postoji spasonosna vrednost siromaštva, samopregora, askeze, odricanja, patnje.

Bela Hamvaš

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.