Hronike Otpora

Okupiran bioskop Zvezda!

okupacija-bioskopa

Neformalna inicijativa za okupaciju bioskopa koji godinama ne rade u Beogradu otvorila je 21. novembra bioskopsku salu Zvezde i improvizovala pretpremijernu projekciju filma “Neposlušni” Mine Đukić.

“Mi smo ovde, a bioskop je naš!”, poručili su učesnici te akcije, navodeći da su okupacijom Zvezde napravili samo prvi korak, u želji da iniciraju “sve koji ne žele da žive u Beogradu bez ijedne bioskopske sale”, u kojem “muzeji stoje zapečaćeni” i koji “ne žele da gledaju kako propadaju biblioteke i kako se kulturna ponuda svodi na banalnost i po koji incident”.

Iznad ulaza u Zvezde zavijorila se zastava Pokreta za okupaciju bioskopa, koji je za 22. novembar najavio akciju čišćenja zapuštenog i godinama zatvorenog prostora, a tokom popodneva projekcije filmova “Nevinost bez zaštite” Dušana Makavejeva, “Čudna devojka” Jovana Živanovića i “Tmina” Luke Bursaća.

“Iniciramo sve one koji ne žele da žive u Beogradu u kojem je briga o kulturi postala višak”, poručili su aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa u proglasu, pozivajući sve na hrabrost i plemenitost, jer “to što kultura odumire, ne znači da bi je trebalo pustiti da umre”.

“Zanima nas iskustvo slobode i zajedništva koje nastaje iz čina oslobođenja”, istaknuto je u proglasu Pokreta za okupaciju bioskopa, koji je deljen okupljenima, a postavljen je u vidu plakata većih dimenzija i na samom ulazu u “Novi bioskop Zvezda”.

 

Za početak rada Zvezde odabran je nagrađivani debitantski film Mine Đukić “Neposlušni” koji će zvaničnu domaću premijeru imati na 20. Festivalu autorskog filma.

Akciji su prisustvovali i Mina Đukić, Luka Bursać, kao i njihov stariji kolega filmski i pozorišni reditelj Goran Marković…

Zvezda je zatvorena od 2007. godine, a kao i ostalih 13 bioskopa u lancu “Beograd filma” doživela je tužnu sudbinu privatizacije. Većinski vlasnik “Beograd filma” postao je Nikola Đivanović, koji je za 70% društvenog kapitala platio 9,2 miliona evra, ali je zbog malverzacija uhapšen u martu 2011. godine, te osuđen na tri godine zatvora i novčanu kaznu, nakon dogovora o priznanju krivice. Odslužio je dve trećine kazne, koja je u međuvremenu smanjena za godinu dana.

Bioskop Kozara izgoreo je 2012. u požaru, Jadran je pretvoren u bistro, a Balkan, koji je pokušao da oživi reditelj Darko Bajić, zatvoren je 2010. godine zbog rekonstrukcije zgrade koja je kasnije obustavljena, a u kojoj je, inače, 1912. otvoren prvi stalni beogradski bioskop Grand. U lancu “Beograd filma” bili su i bioskopi Odeon, 20. oktobar, Kosmaj, Central, Slavica, Avala, Jedinstvo, Drina, Partizan i Voždovac.

I ranije je bilo akcija kojima je skretana pažnja na propalu bioskopsku mrežu u Beogradu, a 2013. godine je i završnica 41. FEST-a protekla u znaku jedne takve akcije neformalne grupe Bioskopi: Povratak otpisanih. Između ostalog, krajem 2012. godine postavljena je spomen-ploča na zgradu zatvorenog bioskopa Balkan, u znak sećanja na njega i sve ostale žrtve privatizacije “Beograd filma”.

(SEEcult.org)

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.