Jasan Pogled

PIGS

Fudbal i poezija.

Sad, ako to ne dojmiš ne mora da znači da ne voliš Boža K, ali Pirlova „Panenka“ će ostati kao ukus ljepote u scenama Salvatoreovog „Mediterana“.

Kao azurno plavi detalj s ostrva. Taj potez će obilježiti prvenstvo. Od penala napraviti najljepši trenutak svih tridesetak utakmica?! Fenomen!

Samo su Njemci ostali konkuretni južnjacima. Eh, kako bih sad volio da je Greece izbacila Germany.

PIGS su u polufinalu! Sve se vrti oko njih, nas, juga. Grčko ostrvo, Talijani i nezaobilazni Njemci u „Mediteranu“, polufinalu. Germany umjesto Greece.

Kako? Bez rada, reda i discipline, po Lenjinu. Tako, to je fudbal.

Možeš sa Balotelijem, Kasanom i krizom španskih banaka, sa Berluskonijem i Čekigorijem u produkciji i džiber Ronaldom da osvojiš Evropu.

Južnjačka utjeha! Ili ludilo, talenat!

Dovoljno je da vam se pridruže Njemci, društvo je kompletno, imaćete i ono što vam fali, nekoga da plati ceh za tim astalom.

Pa šta je ljepše, imati talenat ili raditi? Biti sloboda ili je osvajati? Rizikovati „Panenkom“ ili zakucati punom, na sigurno? Vječite dileme? Kako, kad si južnjak, a treba ti taj Njemac da preživiš, plati(š)?!

Sunce je u zenitu ovih dana. Ada i Bojana u beranskom apartmanu, improvizovane po sjećanju.

Treba mi najpovoljnija ponuda za ljetovanje na Adi. I Bojani (hm)! Molim čitaoca koji ima bilo kakvu konkretnu ponudu da je ostavi u komentaru. Hvala.

Opet malo o izmima:

Baš bi me kopkalo šta bi Evropa i svet rekli kad bi u Nemačkoj istoričari tražili da se vrati imovina ljudima koji su osuđeni u Nirnbergu. Samo mi smatramo da presude o kolaboraciji nemaju nikakav značaj. Sve je posledica toga što u Srbiji nema rasprave o tome šta je bila 1941, šta je bilo u vreme okupacije. A, da bude još gore, ljudi koji su na vlasti se ne izjašnjavaju. Da napravim još jednu analogiju, sa Hrvatskom, gde su poslednja dva predsednika i Mesić i Josipović vrlo jasno rekli šta je kolaboracija, stali su na partizansku stranu i rekli da je partizanski pokret antifašistički i oslobodilački. Naš predsednik Tadić to nikada nije rekao, kao ni premijer Cvetković, koji inače ni o čemu ništa nije rekao nije ništa rekao, pa ni o ovome.

Žarko Korać

Molim lijepo. Jasan pogled nedjelje!

Do kraja mandata, Toma će to reći profesore. U pet hiljada karamela da ‘oće.

Pa Mesić je bio Toma devedesetih. Pardon, ipak do kraja drugog mandata, kad bolje preračunam.

Do tada smo mi u EU i tih pet hiljada karamela za mene će biti trice i kučine. Pa neka ja kiksam poslije poglavlja dva’estri i četiri.

Pripremajući se za početak pregovora, ovih dana vicepremijer i pominjani dragi profesor primijećen pored bova za kupače na Jazu, u kraul varijanti, kako žmuri sa sve naočarima za plivanje.

„Malo se zaplivao“, veli posle sudara sa Lady M, nakon zdravljenja.

„Otvori oči profesore!“, i bez naočara, lako je sa slanom vodom.

„Otvori oči“, teško je krše iźes’.

Pa ako je Podgorica onomad  i ako je „prijestonica Plav“(?) ovih dana, probajte leđno i na državnom nivou. S pučine ka obali, otvorenih očiju. Ovako,  žmureći iha ha, niđe bove do Tripolija.

A u Tripoliju..

Jedinu vrijednost i smisao u ovakvom društvu i državi ponekad daju blizina Jaza i Bjelasice, ili daljina Ade B. i Cetinja. Daljina i blizina u Crnoj Gori su isto.

I rukometna ili neka druga reprezentacija. Ponekad.

Ako bi, slučajno, poželio ovih dana da studiraš u Crnoj Gori, zamisli da si Pirlo i da ti je Hart nonšalantno uhvatio loptu. Isti je osjećaj na kraju.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.