Konkursi

Poziv dizajnerima za rezidencije u Švedskoj – Designers in Residence

nova_iskra_veliki

Švedski Institut, u saradnji sa Novom Iskrom u Beogradu i organizacijama Medea, Stpln i Form/Design Center iz Malmea, objavio je otvoreni poziv za rezidencijalne boravke u Švedskoj za mlade dizajnere iz Srbije i Švedske, nakon što je najavljena nova platforma za rezidencijalne programeCreate in residence i poziv za pisce i crtače stripova da se prijave za studijeske boravke u Švedskoj.

Create in residence je novi, multidisciplinarni međunarodni program koji je inicirao Švedski institut, a posvećen je rezidencijalnim boravcima autora iz Srbije u partnerskim organizacijama u Švedskoj, kao i švedskih autora u Srbiji.

Tokom pilot faze, program je posebno fokusiran na dva kreativna domena.

Pored Writers in Residence programa organizovanog u saradnji sa festivalom Krokodil,Baltičkim centrom za pisce i prevodioce i Comic Arts centrom iz Malmea, Švedski institut takođe inicira jedinstvenu dvosmernu razmenu mladih, talentovanih dizajnera iz Švedske i Srbije.

Program Designers in Residence je pre svega namenjen mladim, motivisanim autorima i profesionalcima iz širokog polja dizajn disciplina, a sprovešće ga tri istaknute organizacije iz Malmea – kulturni centar StplnMedea i Form/Design Center, u saradnji sa Dizajn inkubatorom Nova Iskra iz Beograda, koji će sprovesti konkurs u Srbiji i ugostiti tri švedska dizajnera u periodu oktobar – decembar 2014.

Pored Švedskog instituta kao inicijatora, podršku programu pruža i Ambasada Švedske u Beogradu.

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama njihovih korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti su glavne odlike ovog programa. Format rezidencijalnog boravka u okviru ovog programa tretira se kao važan instrument javne diplomatije i međunarodne saradnje. Ujedno to je i platforma kroz koju će sam format rezidencija biti stavljen u novi kontekst putem razvijanja novog modela saradnje koji može biti primenjen i u drugim kreativnim granama i geografskim oblastima.

Nova Iskra objavljuje poziv za dizajnere iz Srbije, sa fokusom na mlade talente i profesionalce, posebno one aktivne u domenima interdisciplinarnog rada, zanata, dizajna proizvoda, istraživačkog rada iz polja dizajna, inovacija, prototypinga, društvenog dizajna i srodnih disciplina. Program ima open-end karakter, što znači da se od učesnika ne očekuje produkcija konkretnog projekta u okviru trajanja rezidencije, dok će kandidati biti birani na bazi procene o pozitivnom uticaju reziodencije na njihov lični i profesionalni razvoj. Diploma bilo kog fakulteta ili više škole iz sfere kreativnosti (primenjena umetnost, dizajn, arhitektura, umetničke akademije itd.) je jedini formalni preduslov, kao i relevantno profesionalno iskustvo i usavršavanja. Kvalitet portfolija, jedinstveni pristup projektima i motivacija kandidata za ovaj studijski boravak biće glavni kriterijumi pri izboru. Od kandidata se ne očekuju da predlože projekat na kome bi radili tokom rezidencije, ali ukoliko imaju konkretan plan za svoj potencijalni jednomesečni boravak u Švedskoj trebalo bi da ga predstave u okviru prijavnog formulara.

Šestoro autora iz Srbije (troje iz oblasti književnosti i stripa i troje dizajnera), imaće priliku da provedu po mesec dana u Švedskoj, uz pokrivene troškove puta, smeštaja, radnog prostora i uz mesečnu stipendiju. Pored toga, lokalni partneri će im pružati dodatnu podršku kada je u pitanju povezivanje sa srodnim institucijama, organizacijama i kolegama u Švedskoj.

Tri izabrana autora iz Srbije imaće pokrovene putne troškove, smeštaj, stipendiju, radni prostor i profesionalnu podršku sva tri istaknuta inovaciona dizajn centra u Malmeu.Stpln će obezbediti radni prostor u okviru svog coworking segmenta, kao i korišćenje svog moderno opremljenog maker lab-a i tri jednonedeljna kursa iz domena izrade prototipova, kao i veze sa lokalnom umetničkom zajednicom. Istraživački inovacioni centar Medea će takođe ponuditi radni prostor i komunikaciju sa univerzitetskim stručnjacima i svojim istraživačima, programima i aktivnostima. Form/DC će obezbediti veze sa lokalnim zajednicama kreativnih profesionalaca i ugostiti sve javne prezentacije vezane za rezidencijalni program.

Zainteresovani kandidati moraju popuniti aplikacioni onlajn formular koji se može naćiOVDE i pošalju svoj portfolio imejlom najkasnije do 17. avgusta.

Uži izbor kandidata iz Srbije sačiniće tim Nove Iskre, dok će za finalnu selekciju biti zaduženi švedski partneri. Isti proces biće primenjen i u suprotnom smeru, prilikom izbora švedskih autora koji će po mesec dana provestu u Novoj Iskri.

Selekcija kandidata biće završena do 1. septembra, nakon čega će uslediti dogovori oko organizacionih detalja.

Program Create In Residence povezuje kulture kroz kreativnu produkciju, saradnju i razmenu. Create In Residence ima za cilj da podstakne lični i profesionalni razvoj mladih autora i uspostavi nove veze između književnih i dizajn scena Srbije i Švedske.

Prezentacija projekta i konsultacije sa zainteresovanim kandidatima biće održane u Novoj Iskri u četvrtak 10. jula od 17.30 časova.

(SEEcult.org)

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.