Anatomija Fenomena

Prevarantsko ostrvo [Tema: Imaginarna mjesta]

Nalazi se na tri dana plovidbe od Ostrva alata. Ovo ostrvo nalik je beščulnom liku šume Fontenblo, u Francuskoj: pješčano, sterilno i nezdravo. Tlo je ovdje toliko tanko da stijene proviruju kroz njegovu površinu kao što kosti mršavog čovjeka strše pod njegovom kožom.
Najupadljivija karakteristika Prevarantskog ostrva su dvije male kocke od kostiju, koje, iz daljine, izgledaju kao da su napravljene od alabastera ili kao da su prekrivene snijegom. Ove kocke su šestospratna naselja dvadesetorice Đavola Slučaja, kojih se toliko plaše u Evropi i koje tako često prizivaju kockari prije nego što bace kockicu. Ostali stanovnici ovog ostrva su g. Loša Sreća i njegova žena Pokersko lice.
Prevarantsko ostrvo navodno posjeduje čuturicu Sangraala, ili božanske krvi, koju ponekad sudije pokazuju povlašćenim posjetiocima obavijajući je sa više velova, i okružujući je sa više rituala i svijeća nego što je to slučaj sa velom Sv. Veronike u Rimu. Međutim, povlašćeni posjetioci će se možda razočarati ovom relikvijom koja podsjeća na njušku pečenog zeca.
Ostale relikvije na ovom ostrvu obuhvataju ljuske dva jaja koja je snijela čuvena Leda, iz koji kažu da su se izlegli Kastor i Poluks.

Izvor:

Fransoa Rable, Le cinquiesme et dernier livre des faicts et dicts du bon Pantagruel, Pariz, 1564.

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.