Film

Prodor u istinu – FAF 2015

faf 2015

Piše: A. Ćuk

  • Dvadeset prvi festival autorskog filma (FAF) održaće se od 27. novembra do 5. decembra u 10 bioskopskih sala i imaće dosad najveći broj filmova. Njih 84, istaknuto je juče u Dvorani kulturnog centra, gde je održana konferencija povodom ove kultne manifestacije. Njen zaštitni znak je Orson Vels, najznačajniji filmski debitant ikad, kao i najobimniji i najambicioznije dosad osmišljeni program koji je, kako je rečeno, podeljen u osam celina. U njegovom glavnom delu biće prikazano 22 filma od kojih se 12 takmiči za Gran pri “Saša Petrović”. Među njima je dobar deo ostvarenja koja su osvojila najznačajnije festivalske nagrade poput pobednika u Veneciji “Iz daljine” Lorenca Vigasa, koji ujedno otvara FAF, novog filma Aleksandra Sokurova “Frankofonija” ili novog ostvarenja Đia Žangkea “Planine mogu da odu”.

Srdan Golubović, predsednik Saveta festivala, rekao je da ova smotra svake godine nastoji da smisli nešto novo za svoju ali i novu publiku. On je kazao da se seća kako je na početku poznavao gotovo sve ljude u publici festivala, a da su u međuvremenu stasale nove generacije koje zanima umetnički film. Novina ovogodišnjeg izdanja je programska celina Hrabri Balkan, koja je takmičarskog karaktera i sadržaće sve forme, od dugometražnog igranog i dugometražnog dokumentarnog, do kratkog igranog i dokumentarnog, eksperimentalnog i animiranog filma, istakao je Golubović.

Srđan Vučinić, umetnički direktor FAF, kazao je da je ovogodišnja koncepcija Festivala u znaku Orsona Velsa ne samo zato što se obeležava vek od njegovog rođenja, nego i zbog nepristajanja i buntovništva spram opšteprihvaćenih normi i istraživanja novih filmskih izraza ovog slavnog reditelja. Otpor prema konvencionalnom i inovacije u kinematografiji su, prema Vučinićevom mišljenju, ono po čemu je prepoznatljivo delovanje Orsona Velsa. Kako je rekao, najgenijalnijem debitantu u istoriji filma sa svojim “Građaninom Kejnom”, ali i radio dramom “Rat svetova” kojom je uznemirio američku javnost.

  • Mi bismo želeli da takav bude i ovaj Festival, ne samo u glavnom programu već i u celinama kao što je Bande a part, program posvećen radikalnom autorskom filmu po izboru Vladimira Perišića – rekao je Vučinić.

On je najavio da će u programu Retrospektiva u fokusu biti dvojica reditelja – Krsto Škanata i Boro Draković, koji pripadaju toj nonkomformističkoj i buntovničkoj struji u istoriji našeg filma, i još jednom podvukao da nepristajanje i otklon spram one realnosti koju diktira globalna civilizacija bilo putem medija opštih društvenih ukusa, mreža ili onoga što političari govore jeste suština autorskog sveta – “prodor u samu istinu bez obzira na to koliko ona tragična, potresna ili neprijatna bila.”

Stefan Arsenijević, koji je zadužen za edukativni program Festivala, to jest programsku celinu Balkan Film Connection kazao je da je tema ovogodišnje radionice Umetnost filmskog pripovedanja, te će osmoricu mladih filmadžija izabranih konkursom u stvaranju njihovih projekata voditi stručnjaci za scenario kakav su Srđan Koljević i Lajla Štiler.

Zanimljivo je da će se, ne slučajno, u sklopu programa Hrabri Balkan, gde svoje filmove predstavljaju uglavnom mlađi autori naći i ostvarenje “Mala moja iz Bosanske Krupe” Puriše Đorđevića. Prema rečima znalaca, ovaj film bi mogao da bude interesantan jer govori o životu i smrti Branka Ćopića i sadrži obilje arhivskog materijala pribavljenog u saradnji s Bojanom Andrić. Svojevrstan raritet Festivala čini i retrospektiva filmova Jana Cviktoviča koje će beogradska publika imati prilike sada prvi put da vidi kao i program u Kinoteci pod nazivom Debitanti – istorija autorskog filma.

FAF je ove godine ustanovio i novu nagrdu za najsineastičniju sekvencu koja nosi ime Slavka Vorkapića. Što se tiče gostiju Festivala, zasad je svoj dolazak potvrdilo četvoro reditelja: Gurvinder Sing, Cesar Augusto Acevedo, Emin Alper i Ines Tanović. Ono što je ostao dobar stari običaj FAF je i dalje pristupačna cena karata od 150 do 300 dinara, a koje će se naći u prodaji od 17. novembra.

Omaži

Srđan Vučinić na početku svog izlaganja podsetio je na nedavno preminulog Nebojšu Popovića, koji je od početka 1994. godine podržavao i voleo Festival autorskog filma. “Bio je izveštač, kritičar a pre svega zaljubljenik u autorski film. Nadam se da ćemo smoći snage da napravimo omaž Nebojši Popoviću u saradnji sa Filmskim centrom Srbije”, kazao je Vučinić. Takođe biće organizovana i specijalna projekcija filma Marka Novakovića “Bez stepenika” kao omaž Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.

Takmičari i bioskopi

Pred narečenih, u takmičarskom delu programa naći će se i filmovi: “Četvrti pravac”, Gurvindera Singa, “Blago” Kornelija Porubojua, “Zemlja i senka” Cesara Augusta Acevedoa, “Mahnitost” Emina Alpera, “Džejms Vajt” Džoša Monda, “Pod električnim oblacima” Alekseja Germana, “Projekat stoleća” Karlosa Kvintela, “Naša svakodnevna priča” Ines Tanović, “Chevalier” Atine Cangari, “Porodica” Saše Radojevića i “Fatima” Filipa Fukona. FAF se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj 11 i zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Fontana, UK Parobrod i Art bioskopu.

http://www.danas.rs/danasrs/kultura/prodor_u_istinu.11.html?news_id=311132

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.