Film

Prva nagrada za „Frankofoniju“ – Venecija 2015

Venice-poster-2015-crop

Žiri kritičara Fedeore nagradio film Sokurova, u „Danima autora“ pobedio kineski film „Podzemni miris“, a nagradu za najbolju režiju primila mlada indijska rediteljka Ručika Oberoj

Naš filmski kritičar kao predsednik žirija Fedeore sa timom nagrađenog kineskog filma „Podzemni miris“

Venecija, Lido- Vanserijski dokumentarno-igrano-esejistički film „Frankofonija“ ruskog reditelja Aleksandra Sokurova, još u petak veče osvojio je svoju prvu venecijansku nagradu. Da li će to ostati i jedina, ostaje da se vidi u ovoj sve neizvesnijoj i sve napetijoj završnici trke za osvajanje ovogodišnjeg „Zlatnog lava“. Do ceremonije dodele nagrada, u ovom trenutku, broje se minuti.

Nagradu Aleksandru Sokurovu, za najbolji evropski film u glavnom takmičarskom programu 72. Mostre, dodelio je žiri filmskih kritičara Fedeore koji je radio pod predsedničkom palicom potpisnice ovih redova, filmskog kritičara „Politike“. Petočlani žiri (Srbija, Velika Britanija, Italija, Švedska) odluku je doneo jednoglasno, uz obrazloženje da je „Frankofionija“ komplesan film koji istražuje teme evropske kulture sa izazovnim, ponekad konfrontirajućim, ali uvek poteskim glasom autora.

Najbolji film u programu „Dani autora“ („Venecijanski dani“), prema odluci žirija Fedeore jeste debitantski „Podzemni miris“ mladog kineskog reditelja Pengfeja. Nagrada mu je zaslužno pripala za „senzitivan, inteligentan, vešto režiran i osuđujući film koji otkriva podzemlje savremenog kineskog društva“.

Tradicionalno na Venecijanskom festivalu žiri kritičara Fedeore u programu „Dani autora“, a u nameri da podrži i stimuliše mlade filmske stvaraoce, dodeljuje i nagrade za najboljeg mladog reditelja i najbolju mladu glumicu ili glumca. Ovoga puta nagrada za najbolju režiju uručena je indijskoj rediteljki-debitantkinji Ručiki Oberoj za film „Ajland Siti“ koji „osvaja nadrealističkom vizijom kvazimodernog sveta, ali i vizijom koja je ukorenjena i u realnosti svakodnevnog života u Indiji“.

Nagradu za najbolju mladu glumicu- debitantkinju, osvojila je Italijanka Ondina Kuadri za „sjajan i čvrst perfomans koji dočarava i prenosi mladalačku ranjivost u balanasu sa jakim nezavisnim duhom“, koji je ostvarila u filmu „Arijana“ Karla Lavanje.

I u programu „Nedelja kritike“, koji je ove godine proslavio tridesetu godišnjicu postojanja u okviru takmičarskih selekcija Venecijanskog festivala, žiri kritičara Fedeore pronašao je svoje laureate. Nagrada za najbolji film „Nedelje kritike“ jednoglasno je dodeljena debitantskom filmu iz Nepala – „Crna kokoška“ Bahadura Bama Mina. Reč je o sjajnom, malom filmu, toploj i nežnoj počasti ljudima koji u Nepalu preživaljavaju sa upornošću i uz pomoć mašte.

Na odobrenje i gromke aplauze publike tokom ceremonije dodele Fedeorinih nagrada naišla je odluka žirija da za najboljeg direktora fotografije nagradi Australijanca Bentlija Dina, koji svojim okom stoji iza nestvarnog dokumentarističkog filma „Tana“ (potpisuje i režiju zajedno sa Martinom Batlerom), snimajući sve nijanse i kompleksnost aboridžinske kulture pod presijom, približavajući publici i jasnu viziju njihovog sveta. Prvi su Dinu pritrčali da čestitaju njegovin filmski akteri, članovi aboridžinskog plemena koji su svih ovih dana predstavljali pravu atrakciju na Lidu…

Dubravka Lakić

objavljeno: 12.09.2015.

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Prva-nagrada-za-Frankofoniju.sr.html

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.