Film

Zvijeri nijednog naroda – Venecija 2015

beasts-of-no-nation-poster

Piše: Jurica Pavičić

Prvi put dogodilo da je jedan od velikih filmskih festivala u program uvrstio film u internetskoj produkciji Netflixa

Na prvi pogled, nema mnogo toga što razlikuje “Beasts Of No Nation” od mnogih angažiranih drama koje traže premijerni prostor na festivalima uoči sezone nagrada.

Rad redatelja Caryja Fukunage (suautora prve sezone “True Detective”), “Zvijeri nijednog naroda” politička je drama koja se bavi afričkim diktatorom (Idris Elba – “Žica”) koji unovačuje dječake. Ipak, premijera filma na festivalu u Veneciji privukla je ogromnu pažnju medija.

Početak nove ere

“Beats of No Nation” – naime – produkcija je internetske “on-demand” prikazivačke tvrtke Netflix. Isprva internetski prikazivački servis, Netflix se već posljednjih nekoliko godina preusmjerio i postao sve zastupljeniji proizvođač sadržaja. Ipak, sad se prvi put dogodilo da je jedan od velikih filmskih festivala – hramova tradicionalne kino-kulture – u program uvrstio film u produkciji Netflixa. I to ne jedan, nego čak dva: osim Fukunagine političke drame, u programu Venecije igra još jedan naslov, ukrajinski politički dokumentarac “Zima u plamenu” Jevgenija Afinjevskog.

Činjenica da je najstariji svjetski filmski festival, te festival koji unatoč opadanju prestiža spada u četiri najmoćnija na svijetu, u programu ima Netflixov film mnogo odčitavaju kao početak nove ere. Tradicionalna prikazivačka kultura još uvijek počiva na terminskim okvirima: film bi prvo trebao igrati u kinu, potom s odmakom (koji je u mnogim zemljama zakonski normiran) ide na video, pa na tv. Netflix će film premijerno prikazati svojim pretplatnicima, što je automatski značilo da su ga u SAD-u veliki kino lanci odbili, a u nekim europskim zemljama neće ga ni smjeti igrati, jer bi kršili zakon. Film je, međutim, u konkurenciji Mostre, imao je pravu festivalsku premijeru s crvenim tepihom i pretenzijama na nagrade, što je u neku ruku poruka da se prikazivačka kultura mijenja. Jesenski rezultati Fukunagina filma pokazat će – kako i koliko.

Filmski set u Louvreu

I dok je filmski biznis u Veneciji bio zabavljan novim paktom Netflixa i Mostre, na mletačkom Lidu teče glavni program s kojim su promatrači zasad umjereno zadovoljni. Od filmova u glavnom programu, zasad je najveću pažnju izazvao film “Frankofonija” slavnog ruskog autora Aleksandra Sokurova. Nakon što je u “Ruskoj arki” ispričao 200 godina ruske povijesti kroz jedan kadar u Eremitažu, Sokurov se u ovom filmu opet laća velikog svjetskog muzeja kao sinegdohe zapadne civilizacije. Snimljen u cijelosti u Louvreu, “Frankofonija” se zbiva 1943. i bavi se odnosom upravitelja Louvrea iz 2. svjetskog rata Jacquesa Jaujarda te njemačkog zapovjednika Franziskusa Wolffa Metternicha kod kojeg se usred ratnog Pariza sukobljavaju impuls poslušnog vojnika, te respekt za francusku kulturu i zapadni kulturni kanon.

Druga jaka premijera prvog tjedna Mostre je “Danska djevojka“ (Danish Girl), filmToma Hoopera (“Kraljev govor”) koji se bavi sudbinom Lili Elbe, avangarde umjetnice iz 20-ih koja će ostati upamćena kao prva otvoreno transrodna osoba. Pažnju komentatora je osobito privukao glavni glumac Eddie Redmayne koji u filmu glumi istu osobu, no u dva spola. Redmayneu nakon lanjskog Oscara za ulogu Stephena Hawkinga mnogi proriču još jednu bogatu sezonu nagrada.

“Danska djevojka“ – film o Lili Elbe, avangardnoj umjetnici iz 20-ih koja će ostati upamćena kao prva otvoreno transrodna osoba

Od filmova u konkurenciji kod kritike zasad odlično prolazi francuska komedija “Marguerite” Korzikanca Xaviera Gianolija. Film se bavi dokonom bogatašicom koja unatoč poraznom nedostatku sluha tvrdoglavo pokušava tjerati karijeru operne pjevačice. Komentatori zasad hvale i argentinski film “Klan” iskusnog režiseraPabla Trapera. Riječ je o gangstersko-obiteljskoj kronici o Arquimedesu Pucciou, čovjeku koji je 80-ih godina stekao bogatstvo iznudom i otmicama. U Argentini film tuče rekorde gledanosti, a dobro je prošao i na Lidu.

Anglosaksonski naslovi

Proteklih godina, Mostra je izgubila poziciju predjesenskog holivudskog premijernog izloga, koju je u potpunosti preuzeo moćniji Toronto. Ipak, svojevrsni “pakt o nenapadanju” dva festivala pogodovao je Mostri koja ima nekoliko jačih anglosaksonskih premijera. Prvu od njih potrošili su već na otvaranju – alpinističku dramu “Everst” koju potpisuje odlični Islanđanin Bathasar Kormakur. Druga je pak “Crna misa”, krimi-saga redatelja Scotta Coopera u kojoj igra fizički potpuno preobraženi, ćelavi i svjetlooki Johnny Depp. I Deppovu ulogu kritika hvali, te sugerira da bi mogao biti pretendent za Oscare.

http://www.jutarnji.hr/najvecu-paznju-do-sada-izazvao-ruski-film–frankofonija-/1412616/

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.