Jasan Pogled

Rambo Amadeus: OFK Beograd, ili o NATO-u iz još jednog ugla

rambo-amadeus-1

Piše: Rambo Amadeus

Imam tri sina, bogu fala, sva tri su naočiti, pucaju od zdravlja, ali me već zebe oko srca, za koju godinu postaju vojni obveznici, to su bogami tri regruta oko kojih bi se svaka vojska grabila!
E sad, služio sam i ja vojsku, nije to strašno u mirnodopskim uslovima, malo je dosadno, oficiri slušaju narodnjake, ali nekako prođe…

Sad se šuška da će se ukinuti služenje vojne obaveze, da će se uvesti profesionalna vojska, tad bi samo u slučaju rata bili pod uniformom. Divota!

S obzirom na to da svaka generacija na Balkanu doživi prosečno za života dva rata, pošto su jedan već pregrmeli kao klinci, nadam se da će ih onaj sledeći zakačiti tek kad postanu trećepozivci.

Tako statistika kaže, a ona je majka svih nauka!

Međutim, ako uđemo u NATO, onda je sva prilika da može mojim klincima da se dogodi da ih pošalju u Irak, Avganistan ili neku petu zemlju gde Amerika ima svoje osvajačke interese. To mi se nikako ne bi dopalo.

Po kafanama raspravljam sa prijateljima koji smatraju da nam ulazak u NATO omogućuje perspektivu i privredni razvoj, ali meni se nešto ne čini da su se Bugari, Rumuni, pa čak i Slovenci usrećili.

Sad moraju grdne pare da daju na neku preskupu vojnu opremu, a pitanje je da li im je uopšte ta oprema potrebna. I ko će komandovati njenom upotrebom.

Privredni razvoj sa vojnim savezima nema mnogo veze, evo pogledajte Austriju – visoko razvijenu zemlju iz našeg komšiluka. Opekli su se sa vojnim savezima dva puta, u dva svetska rata su bili na pogrešnoj, osvajačkoj strani.

Sada im naravno ne pada na pamet da prave istu grešku treći put. Treba li možda nekog ubeđivati koliko su bogatiji od nas? A mudro ostaju neutralni.

Drugi razlog za ulazak u NATO koji se navodi je bezbedonosni.

Kao, bićemo bezbedniji, neće nas niko napadati ako postanemo njihov saveznik.

Malo me to podseća na bahatost reketaša, koji ti prvo polupaju kafanu , pa ti onda nude zaštitu.

A samo pre osam godina su nam dobro polupali kafanu i pucali ne samo po personalu nego i po gostima, kako sad da se pajtamo i budemo ortaci?

Od koga to treba da nas štite nego od njih samih?

Da ne govorim o tome da bi nam odmah natovarili razdraganog Bin Ladena na vrat! Samo bi nam još trebao međunarodni terorizam u našem dvorištu.

Žao mi je samo što je politička lepeza u Srbiji nedovoljno profilisana, pa se odmah na osnovu jednog stava prišivaju i neki drugi.

Sada samo možete da budete malo manji demokrata i malo veći desničar – ako ste za Ruse.

Ili malo manji desničar i malo veći demokrata – ako ste za NATO.

Pouka o strateškoj prednosti koju nosi neutralnost može se dobiti u svakom beogradskom taksiju. Iskusan taksista će vam, ako počnete razgovor o fudbalu reći da ne navija ni za veliku i jaku Zvezdu ni za veliki i jaki Partizan, već za OFK Beograd. Pogodite zašto.

objavljeno: 13.09.2007.

http://www.politika.rs/rubrike/Pogledi-sa-strane/t40761.lt.html

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.