Konkursi

Regionalni konkurs za dizajnere: Young Balkan Designers 2014

Organizacija Mikser, u saradnji sa Hrvatskim dizajnerskim društvom (HDD) i organizacijom Public Room iz Makedonije, raspisala je četvrti konkurs “Mladi balkanski dizajneri 2014” (Young Balkan Designers 2014), na koji se mogu prijaviti osobe do 35 godina starosti iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Srbije i Turske.

Ovogodišnje izdanje odvija se pod sloganom “Heroji svakodnevice” (Everyday heroes) i vidi dizajn kao katalizator društvenih promena i podstiče dizajnerska rešenja kojima autori mogu da doprinesu zajednici i pojedincima u rešavanju njihovih problema.

Konkurs je otvoren do 10. marta, a prijavljivanje je onlajn – popunjavanjem formulara na sajtu www.ybd.mikser.rs.

Selekciju radova obaviće stručni žiri, kojim predsedava svetski priznati dizajnerKonstantin Grčić (KGID, Nemačka), a članovi su industirjski dizajner Nikola Radeljković (Numen / ForUse, Hrvatska), industrijska dizajnerka Ivana Borovnjak, direktorka HDD (Hrvatska), dizajnerka nameštaja Jelena Matić (profesorka Univerziteta u Beogradu, Srbija), dizajn menadžer i osnivač Skopje Design WeekAleksandar Velinovski (Makedonia) i arhitekta, kreativni direktor i osnivač Miksera Maja Lalić (Srbija).

Žiri će odabrati desetoro pobednika, čiji će radovi biti predstavljeni u okviru jednogodišnje putujuće izložbe koja će gostovati na vodećim regionalnim dizajn manifestacijama, poput “Dana D” u Zagrebu, Mikser festivala u Beogradu, “One Design Week-a” u Plovdivu, “Skopje Design Week-a” u Skoplju, “Klaster Festivala” u Podgorici, “Tirana Design Week-a” u Tirani, Beogradskog sajma nameštaja.

Autori najbolja tri projekta će dobiti priliku za dodatno stručno usavršavanje kroz radionice i praktične obuke, koje će biti organizovane u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima i proizvođačima.

Dvogodišnji program se sastoji od regionalnog dizajn konkursa (februar-mart, 2014), internacionalne putujuće izložbe pobedničkog projekta (maj 2014-februar 2015) i serije radionica i treninga širom regiona (mart 2015-februar 2016), kreiranih za poslednja tri dobitnika projekta, u saradnji sa vodećim regionalnim dizajnerima.

TEMA 
“Young Balkan Designers” 2014. godine nastupa pod sloganom “Heroji svakodnevice” (Everyday heroes) koji naglašava moć jednostavnih promena društvenog ponašanja kojima dizajneri mogu da doprinesu u svojim zajednicama sarađujući sa lokalnim stanovništvom, uviđajući i rešavajući lokalne probleme povezane sa ekonomskom krizom, ograničenim resursima i traženjem alternative za neefikasne javne službe.

Organizatori traže dizajnerska rešenja koja vrše snažniji uticaj i mogu preuzeti ulogu katalizatora društvenih inovacija u svakodnevnom životu lokalnih zajednica, rešenja koja motivišu dizajnere ne samo da osmisle finalni proizvod, već i da dizajniraju alate, usluge i koncepte koji pomažu zajednicama i pojedincima u rešavanju njihovih problema. Nudeći viziju mogućih svetova u ograničenim mogućnostima balkanske produkcije i ekonomije i omogućujući ljudima da ostvare smisao za dobrobit pre nego materijalno bogatstvo, “Young Balkan Designers” projekat dokazuje da održive zajednice na Balkanu nisu utopija i da sami dizajneri predstavljaju “promenu koju žele da vide u svetu”, tako što iskustva projekata malih zajednica prenose u preuzimanje aktivne uloge u dostizanju održive budućnosti, kako regiona tako i čitave planete.

PREDMET KONKURSA I KRITERIJUMI 
Dizajn koncepti, proizvodi (nameštaj, osvetljenje, svakodnevni objekti, dekorativni predmeti, pomoćni proizvodi), urbane prakse, reciklirani materijali, modni dizajn idr, koji nude inovativna, a u isto vreme i racionalna rešenja svakodnevnih problema. Kriterijumi kojima će se voditi žiri u selekciji: inovativne karakteristike koje povećavaju kvalitet života zajednice; ergonomija; racionalni troškovi proizvodnje; upotreba lokalno raspoloživih materijala; ekološki proces proizvodnje; visok društveni značaj.

NAPOMENE
Podnošenjem aplikacije, dizajneri se obavezuju da, ukoliko budu odabrani da učestvuju u “Young Balkan Designers” izložbi, razviju prototipove ili prezentacije svog idejnog projekta i osiguraju transport do Zagreba o svom trošku do 22. maja 2014. godine. Po objavljivanju rezultata konkursa, organizatori će kontaktirati nagrađene i obezbediti im zvanično pozivno pismo za transport prototipova, kao i detaljne informacije o lokaciji isporuke. Nakon “Dana D” u Zagrebu, dizajneri ostavljaju svoje prototipove organizacionom timu “Young Balkan Designers” radi organizacije putujuće izložbe u trajanju od godinu dana. Povraćaj odabranih prototipova je moguć na zahtev dizajnera koji sam snosi troškove transporta prilikom povraćaja.

Odluke žirija su konačne. Bilo koje reklamacije u vezi sa autorskim pravima ili mogućim plagijatima biće odgovornost dizajnera. U slučaju neispunjavanja bilo kojih od navedenih pravila, ili u slučaju nekonzistentnosti prototipa u okviru odabranog projektaa, dostavljeni objekti će biti isključeni iz konkursa.

Od ove godine za “Young Balkan Designers” kompletan vizuelni identitet i prateće komunikacione materijale rade najveći regionalni talenti iz oblasti grafičkog dizajna i vizuelnih komunikacija, što će istoimenu putujuću izložbu učiniti dodatno interesantnom, jer će na njoj, pored predstavljanja samih pobednika konkursa, biti dostupna i dodatna prezentacija najboljih regionalnih talenata u oblasti arhitekture, dizajna i vizuelnih komunikacija. Za ovogodišnju postavku zadužen je kreativni kolektivNumen for use, a vizuelni identitet konkursa, baziranog na nagrađivanom Balkan Sans fontu, potpisuju čuveni hrvatski dizajneri i tipografi Nikola Đurek i Marija Juza.

Regionalna platforma “Young Balkan Designers” posvećena je identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna.

“Young Balkan Designers” je regionalna platforma posvećena identifikaciji, promociji i razvoju kreativnog potencijala Balkana u polju konceptualnog i industrijskog dizajna.

Cilj inicijative “Young Balkan Designers” jeste da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnom tržištu i ojača njen kreativni potencijal, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu. Kao rezultat rasta i razvoja projekta, čiji novi koncept podrazumeva dvogodišnji ciklus koji se sastoji od putujuće izložbe i edukacije i prakse za odabrane autore, dve regionalne partnerske organizacije se pridružuju Mikseru u organizovanju i upravljanju “Young Balkan Designers” platformom.

Mreža saradnje ravnopravnih partnera – HDD-aPublic Room-a i Miksera iz Srbije, predstavlja značajnu novinu ovogodišnjeg projekta.

Kontakt osoba: Tamara Marković, tamara@mikser.rs, 062 / 80 40 137

(SEEcult.org)

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.