Notes

Rej Robertson – Što da ne? Petnaest razloga za život [Knjiga dana]

sto_da_ne_petnaest_razloga_za_zivot_vv

 

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Izdavač: Karpos

Neposredno nakon što je završio svoj šesti roman, kanadski pisac Rej Robertson patio je od teške depresije, tokom koje je imao i suicidalne pomisli. Nakon oporavka odlučio je da pokuša da odgovori na dva od nekih najvećih pitanja koja možemo sebi da postavimo: Šta čini ljude srećnim i šta čini život vrednim življenja?

Rej Robertson, kanadski romanopisac i esejista, napisao je više romana, od kojih su najzapaženiji Home Movies, Moody Food, What Happened Later i David, kao i knjigu eseja Mental Hygiene: Essays on Writers and Writing i zbirku eseja o rok muzici Lives of the Poets (with Guitars): Thirteen Outsiders Who Changed Modern Music.

Roj Robertson je ovu kraću intimističku i višestruko intrigantnu i osobenu studiju napisao u nezgodnom životnom trenutku, ali, uprkos tome, Što da ne? – Petnaest razloga za život (prevele Jelena Stakić i Ksenija Vlatković, objavio Karpos) nose vitalnost majstora od pera, koji očito život voli i njime se nadahnjuje, čak i kad grca pod njegovom težinom. Specifičnosti ovog dela su i literarno učinkovita i izrazito duhovita sprdnja s podžanrom i pošašću izdanja iz domena samopomoći, i cinizma potpuno lišenog poverenja u snagu starostavnih i danas ponajčešće prezrenih bazičnih vrednosti.

http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=272&yyyy=2016&mm=11&dd=03&nav_id=1195369

Ostavite komentar: