Notes

Rju Murakami – Plavo, gotovo prozirno [Knjiga dana]

Knjiga dana Narodne biblioteke Srbije

Izdavačka kuća Booka

U istoriji japanske književnosti na prste jedne ruke mogu se probrojati knjige koje su svojim pojavljivanjem toliko uzburkale tamošnju literarnu scenu.

Debitantski roman danas megapopularnog pisca izazvao je sredinom sedamdesetih godina XX veka šok i podelio publiku i kritiku, ali to mu nije smetalo da osvoji prestižnu nagradu i za kratko vreme postane milionski bestseler.

„Plavo, gotovo prozirno“ brutalna je pripovest o izgubljenoj mladosti. Murakami nam snažnim slikama dočarava japanski lučki grad u blizini američke vojne baze i u njemu grupu prijatelja zarobljenih u destruktivnom začaranom krugu seksa, droge i rokenrola.

Roman gotovo i da nema zaplet, ali sirova i često nasilna proza potpuno oživljava ove likove i njihova iskustva pred našim očima, i vodi nas u vrtoglavu vožnju kroz stvarnost i halucinacije, njihove uspone i padove… Zatočeni i zapravo pasivni, oni u svojim pustolovinama ne nalaze ni strasti, ni uzbuđenja. A opet, iz tog otuđenja, dosade i potiskivanog gneva i tuge izranja tiha i neobična lepota koja čitaoca gotovo podjednako prenerazi.

Prvi roman Rjua Murakamija „Plavo, gotovo prozirno“ dobio je uglednu književnu nagradu Akutagawa i smesta postao bestseler. Oštro i svesno odstupajući od introspektivnosti posleratne japanske književnosti, ovaj roman je podelio i kritiku i publiku, a vrlo brzo i privukao pažnju svetske javnosti kao alternativni prikaz savremenog Japana.

(danubeogradu.rs)

Rju Murakami
Kritika ga naziva „Maradonom japanske literarne scene“ i „renesansnim čovekom za postmoderno doba“. Rju Murakami (1952) skrenuo je pažnju na sebe već svojim prvim kratkim romanom „Plavo, gotovo prozirno“ (1976), koji je vrlo brzo postao bestseler. Roman je u Japanu prodat u više od milion primeraka za samo šest meseci, i dobio je prestižnu nagradu Akutagawa. Sa svojim sledećim delom „Coin Locker Babies“ (1980) Murakami je postao velika zvezda i dobio nagradu Noma Liberal Arts New Member. Od tada je Murakami, inače omiljeni pisac svog poznatog prezimenjaka Harukija, u samom vrhu japanske savremene književnosti.

Po njegovom kultnom romanu „Audicija“ (1997) snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao Takaši Mike. Psiho-horor roman „U miso supi“ (1998) doneo mu je Yomiuri književnu nagradu i svetsku književnu slavu, a u planu je i film po njemu u režiji Vima Vendersa.

Osim što piše, Murakami je i režirao nekoliko uspešnih filmova (Almost Transparent Blue, Tokyo Dekadence, Love & Pop), svira bubnjeve u rok grupi i vodi jedan televizijski šou.

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.