Anatomija Fenomena

Sa nudističkih plaža na Goli otok [Tema: Jadran]

CNN je nedavno objavio da su ostrvo Rab i gradić Lopar, najpoželjnija svetska nudistička destinacija sa svoje tri nudističke plaže neobičnih imena: Sahara, Ciganka i Stolac. Malo ko zna da je nudizam u Evropi počeo baš u Loparu.

Engleski kralj Eduard VIII i njegova ljubav Wallis Simpson još 1936. godine kupali su se golišavi na plaži Kandalora. Ali, postoje i slike golih kupačica na plaži u Loparu objavljene u jednim češkim novinama još 1908. godine, kao i brojna protestna pisma loparskog sveštenika iz tog vremena, u kojima on traži da se zabrani „nedolično kupanje bez odeće“.

Na velikoj većini plaža zabranjeno je da se bilo šta gradi, pa i turistički objekti. Zbog toga tu se ne radi samo u nudizmu, već o naturizmu i povratku nedirnutoj prirodi.

Iako do većine plaža vode veoma uski putevi, bez asfalta, to nikome ne smeta. Ljudi upravo dolaze u Lopar zbog toga da pešače od hotela do plaže, i po sat vremena svaki dan. Staze su obeležene i teško se može zalutati. Verovali ili ne i Lopar ima svoju – Saharu. Do nje se može doći samo peške polusatnom šetnjom kroz šumu. Nekada su tu bile peščane dine visoke i do deset metara. Nažalost, pre tridesetak godina lokalna politika je donela odluku da se pesak odveze i iskoristi za nasipavanje drugih plaža na Jadranu.

Do Lopara se može doći na nekoliko načina. Najbrže je katamaranom iz Rijeke ili Novalje na Pagu. Kako on pristaje u luku grada Raba, treba prevaliti još 12 kilometara do Lopara. Bilo kako da dođete, ostaćete iznenađeni onim što vidite i doživite.

Malo je poznato da je osnivač San Marina, najstarije države u Evropi, izvesni klesar Marin, rođen baš u Loparu u 14. veku. Zbog propagiranja hrišćanstva, pobegao je preko mora i nastanio se na visokom brdu Titan, gde je okupio istomišljenike. Tako je nastao San Marino. On je kasnije proglašen za sveca.

I danas postoje veze sa tom mini-državicom. Naime, svake godine na dan Lopara, dolazi delegacija iz San Marina. Tada se organizuje velika fešta. Poznate su i „Loparske noći“, manifestacija gde se turistima pokazuje kako se nekada živelo i radilo u tom kraju.

Ipak, svi u Lopar dolaze zbog kupanja. Na raspolaganju su čak 22 peščane plaže. U samom mestu najveća i najpoznatija je Rajska plaža. Karakteristično za sve plaže je plitko i toplo more, a osveženje se može potražiti i u nekoliko restorana i kafića ili u hladu u šumarku iza plaže. Iz male marine turistički brodići voze na izlete na okolna ostrva Sv. Grgur i zloglasni Goli otok.

Autor: Davor Soha

Izvor: Danas, rubrika Dopisnica

http://www.danas.rs/danasrs/periskop/sa_nudistickih_plaza_na_goli_otok.48.html?news_id=228598

 

 

 

 

 

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.