Film

Seks, laži i videotrake – Sex, Lies, and Videotape [Zlatna palma – 1989]

Režija Steven Soderbergh

Scenario Steven Soderbergh

Uloge James Spader

Andie MacDowell

Peter Gallagher

Laura San Giacomo

Muzika Cliff Martinez

Fotografija Walt Lloyd

Montaža Steven Soderbergh

Trajanje 100 min.

Zemlja Sjedinjene Države

Jezik engleski

Seks, laži i videotraka (eng. Sex, Lies, and Videotape) američka je filmska drama iz 1989. koju je režirao i napisao Steven Soderbergh, kojemu je to bilo prvo dugometražno ostvarenje. Glavne uloge tumače James Spader, Andie MacDowell, Peter Gallagher i Laura San Giacomo. Radnja se odvija oko muškarca koji snima intervjue sa ženama koje govore o svojoj seksualnosti, te o njegovom utjecaju na odnose bračnog para u krizi i mlađe sestre njegove supruge.

Film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, stekao pohvale kritičara te je pokrenuo novi val nezavisnih filmova u američkoj kinematografiji 1990-ih. Iako je svaki razgovor vezan uz seks, u filmu gotovo i nema eksplicitne nagosti, čime se upućuje na postavku o većoj intimnosti i uzbudljivosti samoga razgovora.

Radnja

Ann je udata za Johna, koji ju pak vara sa njenom sestrom Cynthijom. Ann upoznaje stidljivog Grahama, ranijeg Johnova prijatelja, te mu pomaže pronaći novi stan, jer se ovaj kani preseliti. Graham ne vodi seksualni život i umjesto toga sa kamerom snima žene na video vrpcama koje govore o svojoj seksualnosti. Kada i Cynthia pristane na snimanje, Ann se naljuti. Ta se ljutnja pojača kada otkrije da je Cynthia masturbirala tijekom snimanja.

Ann otvoreno pita supruga da li ima aferu, što on niječe. Ipak, idućeg dana Ann otkriva sestrinu naušnicu u svojem stanu, nakon čega odlazi Grahamu koji i nju snima. Nakon što se vrati, ispriča Johnu o snimci. John odlazi Grahamu te ga udari i pogleda si snimku. Na snimci, Ann govori o praktički nepostojećem seksualnom životu, te uzima kameru i postavlja pitanja Grahamu. Kaže da žena, sa kojom je prije devet godina imao vezu, najvjerojatnije više ne čeka na njega. Ann zahtijeva razvod od Johna te se pomiri sa sestrom. Odlazi k Grahamu, sjedne kraj njega te ga primi za ruku.

Steven Soderbergh je napisao scenarij za osam dana tijekom putovanja kroz SAD, iako je razmišljao o toj temi već godinu dana unaprijed.

Nagrade

Steven Soderbergh je nominiran za Oscara za najbolji izvorni scenarij.

Nagarada Zlatni globus nominirala je film u tri kategorija: najbolji scenarij (Soderbergh), najbolja glavna glumica (Andie MacDowell) i sporedna glumica (Laura San Giacomo).

Nagrada BAFTA nominirala je film u dvije kategorije: najbolji scenarij (Soderbergh) i najbolja sporedna glumica (San Giacomo).

Filmski festival u Cannesu nagradio je film u tri kategorije: Zlatna palma za najbolji film, nagrada FIPRESCI i nagrada za najboljeg glavnog glumca (James Spader).

Nagrada Udruženja njujorških filmskih kritičara nagradila je Soderbergha drugim mjestom za najbolji scenarij a MacDowell trećim mjestom u kategoriji najbolje ženske uloge.

Kritike

[ovaj film] ima više inteligencije nego srca, te je više pametan nego što prosvjetljuje. Ali nikada nije dosadan, a ima trenutaka kada nas podjseća kako su filmovi znali biti seksi, u onim danima kada je govor bio jedina erogena zona.

– Roger Ebert

Najizvanrednija stvar o Seksima, lažima i videovrpama je njihova svježina – nije opozvao nijedan drugi film. Soderbergh je govorio sa naročitim autorskim glasom o stvarima koje su važile. Intiman u opsegu, film je fino napravljena, moderna priča o moralu…Opasne veze video doba, Soderberghov zapanjujuć debij je priča o požudi, anksioznosti i obmani, u kojem kamera seksualno impotentnog muškarca postaje glavni glumac i sprava za pričanje priče.

– Emanuel Levy

Tajnoviti Graham stiže u posjet prijatelju s fakulteta, odvjetniku Johnu, oženjenom povučenom Ann, koju vara s njezinom mlađom sestrom Cynthijom. Tijekom sljedećih nekoliko dana njih četvero istražuju seksualne probleme (Grahamova impotencija, Annina frigidnost) i razotkrivaju laži (Johnova nevjera, Cynthijina izdaja sestre) s pomoću videovrpce. Graham, naime, nakon prekida svoje veze skuplja intervjue sa ženama o njihovim seksualnim iskustvima i maštanjima.

Prvi dugometr. film S. Soderbergha komorna je drama o otuđenim, seksualno disfunkcionalnim mladim ljudima, kojima videokamera postane sredstvo samootkrivanja i komunikacije, čija je jednostavna priča nadahnuta autobiografskim iskustvima. Reducirani interijeri i dijalog, kao dominantan izraz, razrađeni su preciznom glum. međuigrom i dojmljivom kompozicijom film. prostora. Iako je svaki razgovor vezan uz seks, u filmu gotovo i nema eksplicitne nagosti, čime se upućuje na postavku o većoj intimnosti i uzbudljivosti samoga razgovora. Film je nagrađen Zlatnom palmom, a njegov je uspjeh potaknuo trend sličnih, skromno produciranih filmova suvr. tematike, započevši preporod amer. neovisne produkcije.

D. Primorac

https://film.lzmk.hr/clanak/seks-lazi-i-videovrpce

Ostavite komentar:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.